Συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Share

Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια όλων μας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχει γίνει πιο έντονη. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η σύγχρονη εποχή, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, απαιτεί νέες τεχνικές προκειμένου να κρατάμε τον εαυτό μας σε καλή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Το τρέξιμο έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους διασκέδασης και πολλά εστιατόρια ή καφέ έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν στο μενού τους ειδική ενότητα με πιάτα που θεωρούνται «υγιεινά», προκειμένου να ικανοποιήσουν όλους εκείνους που προσέχουν το σώμα τους. Όλοι ξέρουν, επίσης, ότι η κατάλληλη διατροφή και η φυσική άσκηση αποτελεί τη βάση για μία ζωή γεμάτη υγεία. Τι άλλο όμως μπορεί να αποτελέσει ένα από εκείνα τι μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καλή υγεία και την ομορφιά μας; Μερικά από αυτά, τα οποία προέρχονται από συμβουλές διατροφολόγων και ψυχολόγων, θα τα βρείτε εδώ.

Πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής  τους, προσπαθούν ταυτόχρονα να αλλάξουν ριζικά τις συνήθειές τους μέσα σε μία ημέρα. Φυσικά, αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση διότι το σώμα υποβάλλεται σε ένα στρες που δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εξαιτίας αυτής της προσπάθειας, προκαλείται ένταση στον οργανισμό και συχνά ακολουθεί η απώλεια κινήτρου. Στο τέλος, όλες οι προσπάθειες καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Για να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική για το σώμα η έναρξη μίας τέτοιας νέας προσπάθειας είναι σημαντικό να προσθέτουμε νέες συνήθειες στη ζωή μας σταδιακά.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν νέες δραστηριότητες και χόμπι. Κάποιοι επιλέγουν να διασκεδάζουν σε online πλατφόρμες παίζοντας blackjack ή εξασκώντας το ταλέντο τους στο σκάκι, ενώ άλλοι επιλέγουν την κίνηση με τρέξιμο στην ύπαιθρο και την άσκηση. Τα τελευταία δύο χρόνια, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς δραστηριότητες για όσους προτιμούν να βρίσκονται στο σπίτι, όπως εξαιρετικά δημοφιλή έγιναν και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν με τον δικό τους τρόπο την υγιεινή ζωή, διότι είτε εξυπηρετούν την ψυχική υγεία διώχνοντας το στρες της καθημερινότητας, είτε τη σωματική άσκηση, είτε και τα δύο.

Ανεξάρτητα όμως από την επιλογή που κάνει ο καθένας από εμάς για την προσωπική του διασκέδαση, μερικά από τα μυστικά για μία καλύτερη ζωή παραμένουν κοινά. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξουμε να μείνουμε στο σπίτι ή να πάρουμε τους δρόμους, αρκεί να ακολουθήσουμε τις συγκεκριμένες συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί.

Ένα ποτήρι νερό το πρωί όταν ξυπνάμε αποτελεί για τους διατροφολόγους και τους γιατρούς μία από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει καθένας από εμάς. Μετά το πρωινό ξύπνημα και όλες τις διαδικασίες που το ακολουθούν, ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι απαραίτητο για να αναπληρωθεί η έλλειψη υγρών στη διάρκεια του ύπνου. Αν δεν σου αρέσει το σκέτο νερό, μπορείς να προσθέσεις λίγο λεμόνι, αγγούρι ή μέντα. Το νερό βοηθάει να ξεκινήσει η λειτουργία του σώματος το πρωί, να εκκαθαριστούν τα συστήματα λειτουργίας και να αφυπνιστεί ο μεταβολισμός καθώς παράλληλα αποβάλλονται οι τοξίνες.

Πριν από αυτό βέβαια, θεωρείται απαραίτητο ο ύπνος να είναι αρκετός. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση στον άνθρωπο και, κατ’ επέκταση, αυτό επιφέρει νεύρα στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, επηρεάζει και το σώμα με διάφορους τρόπους, με σοβαρότερο όλων τα καρδιακά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ύπνος πρέπει να είναι 8 ώρες ημερησίως, αλλά κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Γι’ αυτό ο χρόνος ύπνου μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 6 και 10 ωρών. Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειαζόμαστε ύπνο αν μεταξύ 4 και 6 το μεσημέρι νιώθουμε νυσταγμένοι. Αυτό το καμπανάκι πρέπει να το ακούσουμε.

Η πρωινή άσκηση στο δρόμο είναι μία δραστηριότητα που δεν μπορούν να κάνουν όλοι. Όλοι όμως μπορούν να αφιερώσουν 5 λεπτά για αυτήν μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται καν να είναι έντονες ασκήσεις, αλλά λίγες διατάσεις χεριών και ποδιών θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος και θα αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου σε όλα τα όργανα του σώματος.

Η καθημερινή άσκηση στο δρόμο μπορεί να μην είναι εύκολη το πρωί, αλλά το καθημερινό περπάτημα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Αποτελεί βάλσαμο ειδικά για τους ανθρώπους που δεν κινούνται, κάνουν καθιστική ζωή ή δουλεύουν σε υπολογιστές. Ακόμη και το ανέβει κάποιος τα σκαλιά της πολυκατοικίας του, είναι μία άσκηση που βοηθάει το σώμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το συνολικό περπάτημα 15-18 χιλιομέτρων την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 125-200 λεπτά ανάλογα με την ταχύτητα του καθενός, είναι αρκετά για να διατηρήσουν την καρδιά υγιή.