Αγροτικά

«Συναγερμός» στους αγρότες της Ηλείας

agrotes.jpg
Ακούστε το άρθρο

Γενική συνέλευση συγκαλούν στις 9 το βράδυ της Παρασκευής στο δημαρχείο του Τραγανού οι αγρότες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι από την τεράστια καθυστέρηση στην αποζημίωση όλων των προϊόντων και των καλλιεργειών που έχουν καταστραφεί την τελευταία διετία και παράλληλα, εκφράζοντας τον φόβο και την ανησυχία τους από τη «λαίλαπα» και ταφόπλακα – όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι – των νέων μέτρων.



Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές της Ηλείας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση από την πλευρά των αγροτών για δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι.



Μιλώντας στο patrisnews.com ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τραγανού κ. Ανδρέας Τσουκαλάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο θέμα της συγκέντρωσης αφορά την περιοχή μας που δεν έχει λάβει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές του περασμένου χειμώνα, για τις πατάτες, όλα τα κηπευτικά και τα πορτοκάλια. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών. Στην τελευταία επαφή που είχαμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ μας ενημέρωσε ότι η αποζημίωση για την συγκεκριμένη περιοχή θα δοθεί Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Για εμάς αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο και καταστροφικό».



Παράλληλα  ο κ. Τσουκαλάς είπε: «Τον τελευταίο καιρό μας βασανίζουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αποτελούν ισοπέδωση για τους αγρότες. Μιλούν για 30% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, 100% προκαταβολή φόρου, κόβονται επιδοτήσεις όπως αυτή του αφορολόγητου πετρελαίου. Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα για εμάς. Είναι τόσα πολλά που δεν χρειάζονται να τα αναλύσουμε. Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο με τις πληροφορίες που έχουμε, να αποφασίσουν οι αγρότες τι θα κάνουμε. Θέλουμε να ακούσουμε και τους βουλευτές μας τι έχουν να πουν. Ξεκινάμε τον αγώνα μας την Παρασκευή από το Τραγανό και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα εφαρμοστούν. Η δική μας εισήγηση θα είναι για δυναμικές κινητοποιήσεις».



Από την πλευρά του, ο παραγωγός από τη Βουπρασία και μέλος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών του νομού κ. Σπύρος Κούγιας είπε: «Για άλλη μια φορά και μέσα στο καλοκαίρι μας αναγκάζουν να απευθύνουμε κάλεσμα στους συνάδελφους παραγωγούς να έρθουν στο Τραγανό, για να συναποφασίσουμε τη στάση μας. Τα μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση να περάσει, όχι μόνο δε γίνεται να υλοποιηθούν αλλά θα είναι ισοπεδωτικά για τον αγροτικό κόσμο. Δεν γίνεται να τα πληρώσει, δεν τα αντέχει. Για αυτό καλούμε τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας να έλθει μαζί με τους τοπικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν να δούμε την κατάσταση. Ο αγρότης έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τα χωράφια. Αυτοί που καταφέρνουν και κατά κάποιο τρόπο επιβιώνουν, με πολύ μεγάλη δυσκολία, θα τελειώσουν και θα φύγουν και αυτοί».




 «Έγιναν πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες με το κλείσιμο των τραπεζών. Συνέπεσε με την περίοδο της συγκομιδής και μας γονάτισε. Δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει τίποτα» είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος και συνέχισε: «Ιδιαίτερα για το καρπούζι είχαμε μεγάλες παραγγελίες και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα χωρίς ρευστό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε παζάρι με προοπτική. Τα capital controls μας έκοψαν τα φτερά. Εργατικά, πετρέλαια, έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν. Με τα μέτρα που έρχονται, δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να πάει κανείς στο χωράφι. Είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε στα άκρα. Δεν γίνεται να εισαγάγουν από το εξωτερικό αγροτικά προϊόντα και εμείς να καθόμαστε στα καφενεία. Μπαίνει ταφόπλακα στον αγρότη με τα μέτρα αυτά».



Τέλος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού κ. Κώστας Κυπριώτης είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Με την ρευστότητα ο αγρότης την πληρώνει γιατί δεν υπάρχει ρευστό. Κόβουν καρπούζια τώρα και πώς θα πληρώσουν τους εργάτες, με τι χρήματα, εργόσημα δεν μπορούν να βάλουν, γίνεται μεγάλο μπέρδεμα και δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα. Τα μέτρα που λένε, αν ισχύσουν είναι δυσβάσταχτα και δεν θα μείνει κανένας αγρότης. Δεν μπορώ να καταλάβω… εδώ και 20 χρόνια φτιάχνουν το μητρώο αγροτών, γιατί δεν το ξεκαθαρίζουν και ποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Όπως και το μητρώο εξαγωγέων. Μας τα έχουν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις. Έχουν έρθει να καλλιεργήσουν να δουν το κόστος παραγωγής και τις τιμές που έχουν τα προϊόντα στην πώληση. Είναι όλοι τους εκτός τόπου και χρόνου. Τα μέτρα αν ισχύσουν δεν θα μείνει κανένας παραγωγός».

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com) 

Όλη η επικαιρότητα