Κύπρος

Συνάντηση Αναστασιάδη με την αντιπρόσωπο του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα

Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι την ερχομένη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ, από την οποία θα ζητήσει να διερευνήσει εάν δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές για συνέχιση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού το στη σωστή βάση και βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια των πολιτών για την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου.

Καλό είναι, να παρακολουθούμε όσα δηλώνονται από πλευράς των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, καθώς και τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Κάλεσε επίσης τους Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το οποίο απαιτείται είναι να αναγνωρίσουν τις έγνοιες, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των θυμάτων της τουρκικής εισβολής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, η εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες κάνει ακόμη πιο βαριά την ευθύνη του να ανταποκριθεί στις δικές τους προσδοκίες.

Εξ’ άλλου, σε σημερινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή στάση είναι θετικότερή από ό,τι το καλοκαίρι, όταν η Άγκυρα μιλούσε για σχέδιο Β΄ και αναζήτηση λύσης εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι επιθυμεί να παραμείνει η διαδικασία εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εισηγηθεί ένα είδος διπλωματίας του πήγαινε-έλα, είτε από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε από άλλους εμπλεκόμενους ή από κάποιον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε τα πράγματα να φθάσουν σε ένα επίπεδο ωρίμανσης, το οποίο να επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Και προσέθεσε ότι υπήρξαν διάφορες επαφές, αλλά το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά την ωρίμανση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Πηγή: cnn

Όλη η επικαιρότητα