Ηλεία Πολιτική

Συνάντηση Αυγερινοπούλου – Στυλιανίδη για την πρόληψη και την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές

Ειδική αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία.
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους τέθηκαν οι περιβαλλοντικές και κλιματικές διαστάσεις των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, η πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα μεσογειακή δάση, η εμβάθυνση της συνεργασίας του νεοσυσταθέντος Υπουργείου με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, καθώς και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της υψηλής ευαλωτότητας που παρουσιάζει η Ηλεία έναντι της κλιματικής κρίσης. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Η κα Αυγερινοπούλου και ο κ. Στυλιανίδης συζήτησαν αναλυτικά για το οργανόγραμμα και τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Υπουργείου, ενώ σχεδίασαν από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες για την οριζόντια ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην πολιτική προστασία και την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης. Εστίασαν στο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, αλλά και στη διαχείριση του κινδύνου.

Επιβεβαιώθηκε αμφότερα η βούληση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Υπουργού και της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώ συζήτησαν την έναρξη επαφών με τους Προέδρους των Επιτροπών Περιβάλλοντος των Ευρωμεσογειακών κρατών για να συζητήσουν το κρίσιμο κοινό ζήτημα των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή και τρόπους σύμπραξης για την αντιμετώπισή του.

Για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της Ηλείας συζήτησε, ακόμη, η κα Βουλευτής με τον κ. Υπουργό, στον οποίο και έθεσε την ανάγκη περαιτέρω «θωράκισης» της περιοχής έναντι των φυσικών καταστροφών, αλλά και ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος και των μέσων πολιτικής προστασίας.

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε η κα Αυγερινοπούλου και στην ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις φετινές πυρκαγιές, όπου, όπως επισήμανε, απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο που θα ενσωματώνει οριζόντια τα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα προστατεύει αποτελεσματικά τον αρχαιολογικό χώρο παγκοσμίου φήμης της Αρχαίας Ολυμπίας και θα συμπεριλαμβάνει ειδική μερίμνα για τις πυρόπληκτες τοπικές κοινότητες των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.

Τέλος, η κα Αυγερινοπούλου προσκάλεσε τον κ. Στυλιανίδη να επισκεφθεί την Ηλεία, κάτι που αποδέχθηκε ενθέρμως, ώστε να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών και να «θωρακιστεί» περαιτέρω ο Νομός έναντι της κλιματικής κρίσης.

Όλη η επικαιρότητα