Ηλεία

Συνάντηση εργασίας για την δωρεάν υπηρεσία «Κλικ Ζωής» της ΠΔΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και για τους ηλικιωμένους της Ηλείας, έγινε σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, στην Συνάντηση Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου στον Πύργο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλο.
Ακούστε το άρθρο

 Η νέα υπηρεσία «Κλικ Ζωής», που εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου  «Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», απευθύνεται σε ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) με προβλήματα υγείας, που ζουν μόνοι τους ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει  μαζί τους. 

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ.Γιαννόπουλος στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της Συνάντησης Εργασίας (workshop) αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και ωφελιμότητα του προγράμματος για τους ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, «….με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης, μειώνοντας το αίσθημα του φόβου και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι δεν είναι μόνοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η ανάγκη για υποστήριξη των ηλικιωμένων, γιγαντώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας την ΠΔΕ στην δημιουργία του εν λόγω προγράμματος. Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί έναν υψηλό στόχο και μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικών παρεμβάσεων και δράσεων της ΠΔΕ για την στήριξη των πολιτών και δη εκείνων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και παρακολούθησης. «Σίγουρα, με τη δράση αυτή δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, αλλά κάνουμε μια αρχή για τη δημιουργία ενός σημαντικού πλέγματος κοινωνικής φροντίδας και προστασίας για τους ηλικιωμένους», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος κλείνοντας, ζήτησε τη βοήθεια και συνδρομή όλων των εκπροσωπών των κοινωνικών υπηρεσιών/δομών τόσο της Π.Ε Ηλείας και των δήμων που συμμετείχαν στην Συνάντηση Εργασίας, για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής τους σχετικά με την αξιοποίηση της δωρεάν υπηρεσίας, όπως επίσης και της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό, που συμμετείχε και χαιρέτισε την ενημερωτική εκδήλωση, να συγχαίρει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το πρόγραμμα και να ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις και ενημερωτικό υλικό για να ενημερωθούν πλήρως οι ηλικιωμένοι μέσω των εφημέριων των ενοριών τους. 

Το πρόγραμμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι αιτήσεις

   Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, των συσκευών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, έγινε από την Υπεύθυνη Έργου της ΠΔΕ, Προϊσταμένη Τμ. Κοινωνικών Υπηρεσιών ΠΔΕ Μαρία Παππά, αλλά και από τις εκπροσώπους της «Γνώμων Πληροφορική» (σ.σ με την υποστήριξη της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα), Δρ. Γεροντολόγο, Νομικό με εξειδίκευση στο δίκαιο υγείας Μαρία Ζαφειροπούλου και την Σύμβουλο Περιφερειακής Ανάπτυξης Βίβιαν Τασοπούλου. Ειδικότερα, μέσω των ειδικών συσκευών, «κουμπί πανικού», «ρολόι ανίχνευσης πτώσης», «συσκευή γεωεντοπισμού», οι οποίες θα χορηγηθούν στους ηλικιωμένους κατόπιν αίτησης τους και βάσει των αναγκών τους, προσφέρεται 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη και παρακολούθηση των ωφελουμένων. Παράλληλα, θα υπάρχει διασύνδεση με άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, υποστήριξη με εθελοντές που ζουν κοντά στους ηλικιωμένους και θα υποδειχθούν από τους ίδιους, ακόμα και απευθείας ενημέρωση του ΕΚΑΒ αν κριθεί απαραίτητο. 

   Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, με ερωτήσεις, απαντήσεις και διευκρινήσεις/επισημάνσεις, επίδειξη χρήσης των συσκευών και απευθείας ανταπόκριση του τηλεφωνικού κέντρου, ενώ πέραν του ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε, θα ακολουθήσει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση για το πρόγραμμα και νέες Συναντήσεις Εργασίας. 

   Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2022 καλώντας στον αριθμό 2611100425, ενώ μπορούν να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες και μέσα από την διαδικτυακή σελίδα του έργου pde.clickzois.gr. 

Όλη η επικαιρότητα