Κόσμος

Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν: «Αγκάθι» οι S-400 και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ακούστε το άρθρο

Για καλό κλίμα στην συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της G20 κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκό Οίκου.

«Αγκάθι» οι S-400

Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «αγκάθι» των σχέσεών τους, που δεν είναι άλλο από τους πυραύλους S-400 που η Τουρκία έχει αγοράσει από την Ρωσία.

Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.


Κατά τα άλλα χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς – όπως είπε – της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα