Συνάντηση για τα καυτά προβλήματα των Σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας

Share

Χθες Τετάρτη 1.6.2022 αντιπροσωπεία του Ομίλου Φίλων Σταφίδας,  συναντήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον  Υπουργό κ. Γεωργαντά Γεώργιο.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημά του Ομίλου Φίλων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα καυτά προβλήματα των Σταφιδοπαραγωγών του Νομού μετά το Υπόμνημα που είχε σταλεί στον Υπουργό την 16.5.2022.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Βουλευτής του Νομού κ. Σάκης Καλαματιανός. Οι  Βουλευτές  του Νομού  κ.κ. Αυγερινοπούλου   Διονυσία, Νικολακόπουλος Ανδρέας και Κατρίνης Μιχάλης, εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση από συνεργάτες τους επειδή έπρεπε να παρευρίσκονται την ίδια ώρα σε έκτακτη  απασχόληση στη Βουλή, ενώ είχαν εκδηλώσει αρχικά  την επιθυμία να παρευρίσκονταν στη συνάντηση.  Ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Τζαβάρας  Κώστας έστειλε θερμή  επιστολή συμφωνίας και προσυπογραφής του περιεχομένου του Υπομνήματός μας, η οποία διαβάστηκε στον Υπουργό.

Τέθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα:

  1. Η διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης  για τη Μαύρη Σταφίδα
  2. Η  εξασφάλιση της εφαρμογής της απόφασης για κατάργηση της ανοικτής τιμής για τη μαύρη σταφίδα.
  3. Η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου κίνησης .
  4. Η  δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη Σταφίδα.
  5. Το πρόγραμμα διαφήμισης της Σταφίδας
  6. Η προώθηση της διαδικασίας για την ανάδειξη ισχυρισμού Υγείας για τη σταφίδα.
  7. Η επανασύσταση  του Ινστιτούτου Σταφίδας στον Πύργο.
  8. Η οριστική εγγραφή της καλλιέργειας της σταφίδας στον κατάλογο της UNESCO σαν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  9. Η στήριξη του ΥΠΑΑΤ στον Δήμο Πύργου για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης  του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία Θεματικού  Μουσείου  σταφίδας στον Πύργο.
  10. Η ένταξη της προστασίας της σταφίδας στο Ταμείο  Ανάκαμψης