Ελλάδα Πολιτική

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά των «καυτών» εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην επιμονή της Άγκυρας να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρουσία του τουρκικού σκάφους «Φατίχ» εντός περιοχών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσημα διακηρύξει ότι ανήκουν στην ΑΟΖ της, πραγματοποιείται, σήμερα στις 21:00 στο Ελσίνκι η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Τουρκία πραγματοποιεί την άσκηση «Θαλασσόλυκος» την οποία οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή ενώ στην Αθήνα επικρατεί η άποψη ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο ενός δύσκολου καλοκαιριού στα ελληνοτουρκικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις προθέσεις της Άγκυρας, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα ενώ θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις τόσο για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ντάνκαν

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες το βράδυ σε διάβημα προς το Foreign Office, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άλαν Ντάνκαν με τις οποίες έθεσε «υπό αμφισβήτηση» την κυριαρχία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία.

Το διάβημα υπέβαλε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος είχε και συνάντηση με τον κ. Ντάνκαν. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό Υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση (“under dispute”). Παράλληλα, η δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν ότι σε θαλάσσιες περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις, συνεπάγεται, σύμφωνα με τις πηγές από το Λονδίνο, ότι η βρετανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία πως δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για γεωτρήσεις στο σημείο.

Ο κ. Ντάνκαν, πάντως δηλώνει θιγμένος για τις έντονες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του αλλά και τις δηλώσεις περί παρασκηνιακής συμμετοχής του στο Κραν Μοντανά η οποία συνέβαλε στο αδιέξοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα