Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αναζήτηση κοινής συνισταμένης για την επίλυση διαφορών – Οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς

Αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει το Κυπριακό.
Ακούστε το άρθρο

Η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να επιβεβαιωθεί σ συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη βασική ατζέντα στην οποία θα στηριχθούν οι τεχνικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου. Και οι δύο πλευρές προσέρχονται με πάγιες θέσεις, αναζητώντας ωστόσο μια κοινή συνισταμένη για την επίλυση των διαφορών.

Η ελληνική ατζέντα

.Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Μπαράζ συναντήσεων έχει προγραμματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα)

Πλούσιο αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να είναι το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αναλυτικότερα:

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

  • 9.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest
  • 11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • 13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας
  • 16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
  • 18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

  • 07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές
  • 12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale
  • 18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

  • Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων
  • Στις 13.05, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διμερείς σχέσεις στις δύο γειτονικές χώρες αναμένεται να συνεχιστούν με σταθερό πρόγραμμα συναντήσεων τους επόμενους μήνες. Αναλυτικότερα:

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών έχουν ήδη δρομολογηθεί:

16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος

Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.

17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα

Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος

Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη

Οι καίριες συναντήσεις Μητσοτάκη με επενδυτές και ομογένεια

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται ψηλά στη διπλωματική ελληνική ατζέντα και ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός θα έχει πλήθος συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, ενώ αύριο, Πέμπτη, στην ομιλία του στη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να δώσει έμφαση στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, και «χτίζει» με προσοχή και μεθοδικότητα τις διπλωματικές επαφές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στην Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ έδωσε το παρών και σε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων. Στις διμερείς επαφές του εστιάζει στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα