Αγροτικά Πολιτική

Συνάντηση Νικολακόπουλου – Λιβανού παρουσία σταφιδοπαραγωγών

Ενημέρωσαν και ζήτησαν νέα παρέμβαση για προώθηση και τιμή της σταφίδας.
Ακούστε το άρθρο

Η σταφίδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  σε σχέση με την προώθηση και την εξασφάλιση ικανοποιητικής τιμής,  αποτέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης που έγινε σε μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του βουλευτή Ηλείας  Ανδρέα Νικολακόπουλου και αντιπροσωπευτικής παρουσίας αγροτών του Νομού μας που εκπροσώπησαν τους σταφιδοπαραγωγούς μας.

Η συνάντηση, που έγινε μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής δίνοντας την εικόνα των δυσκολιών που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει  η διαδικασία πώλησης του προϊόντος παρά τις αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε σαν στόχο την πλήρη ενημέρωση του κ. Λιβανού για το θέμα, την οποία επεδίωξε και ο ίδιος ο Υπουργός ζητώντας κατεπειγόντως να δει τους καλλιεργητές της σταφίδας.

Ειδικότερα, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του,  εκτός του κ. Νικολακόπουλου συμμετείχαν οι αγρότες και Πρόεδροι Κοινοτήτων από σταφιδοπαραγωγικές περιοχές : Θεόδωρος Κλειδέρης (Καράτουλα), Λευτέρης Σταυρόπουλος (Σόπι) και Αντώνης Κατελούζος (Βροχίτσα), ο νέος αγρότης σταφιδοπαραγωγός επίσης και μέλος του Συλλόγου Νέων Αγροτών Χρήστος Φωτόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος που εκπροσώπησε τους καλλιεργητές της  Ήλιδας και του Κάμπου.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΡΗΘΕΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ…

Στην διάρκεια της συζήτησης τόσο οι παραγωγοί όσο και ο Ηλείος βουλευτής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της προώθησης της σταφίδας και ενημέρωσαν τον κ. Λιβανό ότι η τιμή του 1,40 δεν έχει επιτευχθεί αφού δεν εφαρμόζεται στην αγορά, ενώ οι ίδιοι γίνονται καθημερινά «θύματα» των επιτηδείων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Υπάρχει έτσι μία στασιμότητα, που προβληματίζει τους αγρότες και παραμένει επιπροσθέτως ο κίνδυνος είτε να δώσουν το προϊόν «όσο – όσο» χωρίς κανένα κέρδος , αντιθέτως με οικονομική ζημία για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, είτε να μην μπορέσουν να προωθήσουν τις απαιτούμενες ποσότητες και να μην τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ζήτησαν κατόπιν τούτου να υπάρξει μία νέα και σε άμεσο χρόνο παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Λιβανός  ακούγοντας με προσοχή τους σταφιδοπαραγωγούς  τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση και τόνισε ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη παρεμβαίνοντας στον βαθμό που θα μπορεί να εξασφαλιστεί η τιμή που είχε ανακοινωθεί. Χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη την επιχειρούμενη προσπάθεια εκμετάλλευσης των αγροτών μας και συμφώνησε μαζί τους ότι θα πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος στην αγορά για την τήρηση των αποφασισθέντων.

Ακόμη, ζήτησε και άλλες διευκρινίσεις για τα όσα συμβαίνουν σήμερα, επεσήμανε ότι θα γίνουν οι σχετικές κινήσεις μετά και την ερώτηση του κ. Νικολακόπουλου που έθεσε την ουσία του προβλήματος από τον οποίο και ζήτησε συνεργασία και διαρκή ενημέρωση για να αντιμετωπισθεί όσο γίνεται αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Όλη η επικαιρότητα