Χωρίς κατηγορία

Συνάντηση Νικολακόπουλου-Σκρέκα: Εφαρμογή της επιδότησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και στους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΕ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΗΛΕΙΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, μετά από σχετική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

Η κάλυψη του 80% της χρέωσης που προέρχεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής για το πεντάμηνο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2021 και αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών, θα συμπεριλάβει και τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός στον κ. Νικολακόπουλο, ενώ οι ΤΟΕΒ συμπεριλαμβάνονται και στην απόφαση που αφορά την περίοδο κατανάλωσης για το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2022, με την κάλυψη της ρήτρας να ανέρχεται στο 50%. 

Το ανωτέρω αίτημα είχε τεθεί στον Νικολακόπουλο από τους προέδρους των ΤΟΕΒ της Ηλείας, οι οποίοι είχαν μεταφέρει στον βουλευτή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί. 

Προ ημερών ο Ηλείος κοινοβουλευτικός είχε παρευρεθεί σε συνεδρίαση του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Χρήστο Παλαιολόγο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για όλα τα προβλήματα, με κυρίαρχο τις δυσβάσταχτες οφειλές προς την ΔΕΗ, ειδικά  μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τις εξελίξεις στην Ουκρανία που επηρεάζουν το χώρο της ενέργειας.  

Αλυσιδωτά προβλήματα

Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ, οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια σε συνάρτηση με τις μεγάλες οφειλές των αρδευτών προς τον ΤΟΕΒ, προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ΤΟΕΒ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του. 

Γι’ αυτό και αναζητήθηκαν τρόποι, σε συνεργασία και με τον βουλευτή, ώστε να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη του μεγάλης οφειλής προς την ΔΕΗ, χωρίς να κινδυνεύσει και η λειτουργία του ΤΟΕΒ. 

Μέχρι σήμερα, οι όποιες ενέργειες του ΤΟΕΒ για την είσπραξη των οφειλών από τους αρδευτές δεν έχουν αποδώσει καρπούς και ζητήθηκε από τον Ηλείο κοινοβουλευτικό να παρέμβει στα αρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση λύσεων που θα καλύπτουν όλες τις πλευρές ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η λειτουργία του ΤΟΕΒ, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον αγροτικό κλάδο και τις καλλιέργειες στην περιοχή. 

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξετάζονται τρόποι αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μια δυνατότητα που βρίσκει θετικό τον ΤΟΕΒ και θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.  

Να σημειωθεί ότι η επικοινωνία που είχε ο κ. Νικολακόπουλος με τον κ. Σκρέκα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και σε συνεργασία και με άλλους βουλευτές θα αναζητηθούν λύσεις για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα χρέη των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ αλλά και τις οφειλές στην ΔΕΗ.  

Όλη η επικαιρότητα