Συνάντηση Σολτς – Μακρόν: Προσπάθειες για αναθέρμανση της γαλλο-γερμανικής ατμομηχανής

Share

«Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γερμανός καγκελάριος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».

Στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν αναδείχτηκαν οι διαφωνίες του για το στρατηγικό όραμα της Ευρώπης,, σύμφωνα με αναλυτές. Ο Γάλλος Πρόεδρος, επικαλέσθηκε την ανάγκη «να οικοδομηθεί νέο ενεργειακό μοντέλο» και η «Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτική δύναμη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και τη διπλωματία».

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την Συνθήκη των Ηλυσίων, που έβαλε τις βάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, Παρίσι και Βερολίνο επιχειρούν την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων τους.

Πλαισιωμένοι από 300 Υπουργούς και βουλευτές των δύο χωρών τίμησαν την επέτειο με μία μεγαλειώδη τελετή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι χώρες τους οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε παράλληλα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία -για όσο χρόνο και όσο εκτεταμένα είναι απαραίτητο. Μαζί, ως Ευρωπαίοι – υπερασπιζόμενοι το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα ειρήνης», δήλωσε ο Σολτς.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr