Categories: Ηλεία

Συνάντηση συλλόγων συνταξιούχων της ΔΕΗ στον Πύργο – «Τεράστιες οι περικοπές που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ»

Share

«Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ έχουν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους και αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα», τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των συλλόγων συνταξιούχων ΔΕΗ, που έγινε στο εργατικό κέντρο του Πύργου.

Η χθεσινή συνάντηση για τα μέλη του συλλόγου, που είχαν λίγες επαφές τα τελευταία 2,5 χρόνια, λόγω της πανδημίας, έγινε και για τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματά που υπάρχουν και φυσικά να αποφασιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βρεθεί λύση, τουλάχιστον στα πιο σοβαρά από αυτά.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ ενδεικτική ήταν και η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Πέππα, που μίλησε για περικοπές που κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα όλων.

Νίκος Γραικούσης: «Η σύνταξή μας όλο και μειώνεται»

Ο κ. Νίκος Γραικούσης, πρόεδρος σύλλογος συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων τόνισε για την χθεσινή συνάντηση.

«Ήρθαμε εδώ για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, για τα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου μας. Η σύνταξή μας όλο και μειώνεται και πρέπει να δούμε πώς θα ζήσουμε και εμείς με αξιοπρέπεια. Οι αποδοχές μας έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία 13 χρόνια και δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε. Έρχεται 15 ο μήνας και δεν έχουμε χρήματα. Έχουμε κάνει παραστάσεις και στον Υπουργό και στον υφυπουργό και αλλού και έχουμε θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Σαν σύλλογος συμμετείχαμε και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα».

Κυριάκος Αναγνωστόπουλος: «850.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση»

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Αναγνωστόπουλος, γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων δήλωσε.

«Ο σύλλογός μας εκπροσωπεί πανελλαδικά περίπου 3.000 μέλη και η Ομοσπονδία πάνω από 20.000 μέλη, πού είναι το μεγάλο φάσμα των συνταξιούχων της ΔΕΗ. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που έχουμε, ξεκινώντας από το μεγάλο πρόβλημα του νόμου 43/87 του Κατρούγκαλου για τους παλιούς συνταξιούχους, μέχρι τις 12/5/16, που έχει συμπαρασύρει ένα πληθυσμό πάνω από 2,5 εκατ., σε μεγάλες περικοπές συντάξεων, που στον δικό μας κλάδο είναι γύρω στο 53% με 55%. Το θέμα λοιπόν είναι πάρα πολύ μεγάλο, υπάρχει πρόβλημα οικονομικό και σε μας. Και αν εμείς είμαστε σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στους άλλους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων. Παρά τις πολλές συναντήσεις και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την Πολιτεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε κάποια από τα κεκτημένα μας, που έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει αυτόν το νόμο και η καινούργια τον έχει κάνει … μπετόν αρμέ και δεν αλλάζει με τίποτα. Θεωρούμε ότι οι συντάξεις μας έχουν μπει … υποθήκη στα μνημόνια που υπέγραψαν. Επίσης θέλω να ανακοινώσω στους συνταξιούχους, ότι κοροϊδεύουν με αυτά που ανακοινώνουν συνεχώς, αφού λένε ότι από 1/1/23 θα δει αυξήσεις το 95% των συνταξιούχων, ενώ εμείς με τα στοιχεία που έχουμε, διαπιστώνουμε ότι 850.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Επίσης θέλω να μεταδώσω μία είδηση, ότι προσπαθούμε αυτή τη στιγμή σαν Ομοσπονδία, για τους παλιούς συνταξιούχους, συζητάμε πριν κατατεθεί το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, να περάσουμε τα 27 χρόνια βαρέα –  υπερβαρέα, δηλαδή να συνυπολογίζονται στα 35 χρόνια, για να παίρνουν οι παλιοί συνταξιούχοι 7 χρόνια bonus. Αυτό είναι κάτι το οποίο το δικαιούνται. Έχουμε βρει μία θετική ανταπόκριση από κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του λεκανοπεδίου της Κοζάνης και αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να το κερδίσουμε. Αυτό θα είναι μία μεγάλη νίκη για χιλιάδες συνταξιούχους».

Ηλίας Μιχόπουλος: «Συναντιόμαστε μετά από 2,5 χρόνια»

Ακόμη ο κ. Ηλίας Μιχόπουλος, Οργανωτικός γραμματέας και αντιπρόεδρος του συλλόγου ανέφερε.

«Η συνάντησή μας εδώ έχει να κάνει με τα μέλη του συλλόγου μας που έχουμε χαθεί εδώ και 2,5 χρόνια περίπου, λόγω της πανδημίας και θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή, αναλύοντας τα προβλήματά μας και φυσικά να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας για τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν».