Ηλεία

Συνάντηση της δημ. αρχής με τους κατοίκους του Καταραχίου – «Βρίσκουμε λύσεις για καθαριότητα, οδοποιία και για αντιπλημμυρικά»

Μετά τον Κούβελο, η τοπική κοινότητα Πύργου οργάνωσε συγκέντρωση στο Καταράχι και συγκεκριμένα στην Αγία Μαρίνα, όπου και συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

Το παρών στην συνάντηση έδωσαν πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η δημοτική αρχή του Πύργου.

Συγκεκριμένα παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αργυρόπουλο, και τον γραμματέα του δήμου κ. Γιάννη Βαρελά.
Επίσης παρόντες ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Στάθης Καννής, Αντώνης Καραμπέλας, Βασίλης Παναγόπουλος και Νίκος Θεοδώρου, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Πύργου κ.α.

Παρόντες και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αντώνης Καραμπέλας, Νίκος Θεοδώρου, Στάθης Καννής και Βασίλης Παναγόπουλος, όπως και ο γραμματέας του δήμου κ. Γιάννης Βαρελάς

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μεγάλα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, που είναι κυρίως οι πλημμύρες που συμβαίνουν όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, η ανεπαρκής αποχέτευση, τα απορρίμματα, ο δρόμος κ.α.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να «σκύψει» σε αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσει φυσικά στην διευθέτησή τους, κάτι που φυσικά αποδέχτηκε ο δήμαρχος Πύργου, που τόνισε ότι ήδη δρομολογούνται διάφορες λύσεις για να καλυτερεύσει η καθημερινότητα όχι μόνο στην περιοχή του Καταραχίου, αλλά όλης της πόλης του Πύργου.

Ο Δήμαρχος Πύργου πέρα από τα προβλήματα της περιοχής, αναφέρθηκε και σε όλα τα «καυτά» θέματα του δήμου και ιδίως στον δρόμο Πάτρα – Πύργος, αλλά και στην πιθανή έλευση μεταναστών στην περιοχή του Επιταλίου.

Και τόνισε ότι με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει ο δήμος, θα διεκδικήσει να μην προχωρήσει η έλευση των μεταναστών στο Επιτάλιο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για τον δρόμο, τονίζοντας ότι είναι μόνο υποσχέσεις και ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου.

Αρκετός κόσμος βρέθηκε χθες στην συνάντηση για τα προβλήματα της περιοχής του Καταραχίου.

Επίσης για άλλη μια φορά άφησε αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι είχε αφήσει τα θέματα του δήμου στην τύχη τους και δεν έσκυψε πάνω στα προβλήματα του δήμου για να μπορέσει να δώσει λύσεις.

«Αφήσαμε τα προβλήματα να διαιωνίζονται χωρίς να δίνουμε λύσεις»

Στην ομιλία του προς τους κατοίκους της περιοχής ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, κάνοντας συσκέψεις σε όλες τις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων, αλλά μην ξεχνάμε ότι εδώ είμαστε Πύργος. Το Καταράχι είναι ένας οικισμός μέσα στην πόλη του Πύργου και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μίλησαν. Αρκετοί γνώριζαν τα θέματα και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά ότι αυτή η πόλη έχει βιώσει μια εγκατάλειψη την τελευταία δεκαετία, γι’ αυτό και είναι πολλά τα προβλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Για πολλούς λόγους, όπως έλλειψη χρημάτων, αλλά και έλλειψη μελετών, οπωσδήποτε και έλλειψη πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας , γιγάντωσαν αυτά τα προβλήματα, τα οποία παραλάβαμε εμείς που έχουμε τρεις μήνες πολιτικής δραστηριότητας. Παραλάβαμε μία πόλη με εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης, θα έλεγα ένα δήμο χωρίς καμία μελέτη τα τελευταία χρόνια. Βρήκαμε μελέτες που ήταν εδώ και επτά χρόνια από προηγούμενες αρχές όχι όμως από την πιο πρόσφατη.

Βρήκαμε μία πόλη όπου τα σκουπίδια ήτανε λόφοι, χωρίς καινούργια αυτοκίνητα, κάναμε ότι μπορούσαμε για να αλλάξει αυτό, αφού και να έχεις τα λεφτά δεν μπορείς αμέσως να πάρεις τα καινούργια αυτοκίνητα. Την άλλη εβδομάδα θα πάρουμε τρία μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ενώ είναι ένα θέμα ολίγων ημερών να έρθουν 100 πλαστικοί κάδοι .
Θα φτιάξουμε και τους παλιούς κάδους, τους μεταλλικούς και πολύ σύντομα θα έχουμε 100 μεταλλικούς κάδους, μέχρι να έρθουν οι δικοί μας που θα συντηρηθούν. Αλλάξαμε την εικόνα σε σχέση με τα σκουπίδια, μόνο με την ένταση εργασίας, χωρίς μέσα.

Βάλαμε το σύστημα να δουλέψει καλύτερα, αφού βρήκαμε μόνο ένα όχημα και πήγαμε στα συνεργεία να δούμε τι συμβαίνει και εκεί διαπιστώσαμε κακές πρακτικές και κακές νοοτροπίες.

Φυσικά όλες αυτές τις κακές νοοτροπίες, τις εισπράττει η κοινωνία. Στην καθαριότητα έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, αλλά ολοκληρωτικά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Παράδειγμα τα κλαδέματα που εναποτίθενται σε σωρούς στα πεζοδρόμια και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εργολαβία με ιδιώτη για να τα πάρει.

Εμείς αγοράζουμε ένα τέτοιο μηχάνημα είναι αξίας 50.000 ευρώ για να μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Η πρακτική παλιότερα ήταν αυτά τα κλαδιά να καίγονται εδώ με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον. Άρα κάτι αλλάξαμε σε αυτές τις κακές νοοτροπίες. Επίσης έχουμε παραλάβει άλλο ένα τεράστιο ζήτημα, το Ποτόκι, που και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα από το παρελθόν.

Τα λέω αυτά γιατί η ιστορία δεν γράφεται με τα λόγια αλλά με συνέπεια λόγων και πράξεων και με πολύ δουλειά και στον τομέα της καθαριότητας. Ξεκινάει και η ανακύκλωση τώρα… Παραλάβαμε μία υπηρεσία καθαριότητας χωρίς κάδους γιατί είχε εγκαταλειφθεί και καταφέραμε να φύγουν οι λόφοι των σκουπιδιών χωρίς να έχουμε νέα μέσα παρά μόνο με μία αύξηση της ταχύτητας και καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας.

Εγώ θέλω να δουλέψουμε όλοι, γιατί με τα ψέματα δεν γίνεται τίποτα. Θέλει δουλειά, ωράρια, συνέπεια για να γίνουν όλα καλά και φυσικά σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμύρων που είχαμε το Νοέμβριο και υπολογίζουμε να έχουμε έκτακτες επιχορηγήσεις. Η περιοχή αυτή ναι πλημμυρίζει και αυτό γιατί όλα τα νερά, οι απορροές έρχονται εδώ.

Δεν είναι είδηση λοιπόν ότι πλημμυρίζει η περιοχή. Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Αυτά τα πληρώνει τώρα η υπόλοιπη κοινωνία, άρα χρειαζόμαστε αποτελεσματικότητα και όχι αποποίηση των ευθυνών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Θα θελα να τονίσω εδώ ότι τώρα ξεκινάει ο προϋπολογισμός που θα υλοποιήσουμε εμείς και θέλω να έχουμε μία σχέση διαλόγου και προγραμματισμού.

Υπάρχει μία πολύ καλή μελέτη από την προηγούμενη αρχή, όχι την τελευταία, που είναι από τις λίγες μελέτες που βρήκαμε με 2,8 εκ. που αφορά όλο το δρόμο εδώ. Είναι μία καλή και εφαρμόσιμη μελέτη που θα λύσει πολλά προβλήματα. Έχουμε την υπόσχεσή της περιφέρειας ότι θα την εντάξει στην ΟΧΕ ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει.
Επίσης έχουμε ένα προγραμματισμό για 1,1 εκ. που αφορά την εσωτερική οδοποιία και φυσικά με τα παιδιά εδώ του τοπικού συμβουλίου θα πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και φυσικά θα ήθελα εδώ να πω ότι δεν έχουμε όλα τα λεφτά και να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Δεν υπάρχει περίοδος ποτέ στην ανθρωπότητα που να μην έχει προβλήματα, έχουμε βάλει πολλά χρήματα και θα βάλουμε κι άλλα για μελέτες για το αντιπλημμυρικό και για αυτή την περιοχή και για τον Πύργο. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, γιατί εδώ καταλήγουν όλα τα νερά. Θέλει κονδύλια και πολύ σοβαρή μελέτη για να πούμε ότι λύνουμε το πρόβλημα».

Όλη η επικαιρότητα