Αγροτικά Ηλεία

Συνάντηση τοματοπαραγωγών από τις τρεις Ομάδες Παραγωγών της Ηλείας

Απολογιστικό χαρακτήρα είχε η μεγάλη συνάντηση ντοματοπαραγωγών από τις τρεις Ομάδες Παραγωγών της Ηλείας που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
Ακούστε το άρθρο

Απολογιστικό χαρακτήρα είχε η μεγάλη συνάντηση ντοματοπαραγωγών από τις τρεις Ομάδες Παραγωγών της Ηλείας που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, αφού συζητήθηκε η πορεία του προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κατατέθηκαν προτάσεις προς το συμφέρον των παραγωγών προκειμένου το 2023 να τους βρει έτοιμους.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος εστίασε αρχικά στα προβλήματα των ντοματοπαραγωγών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και τόνισε πως θα πρέπει να συζητηθούν προσεκτικά οι κινήσεις τους για το 2023. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Κήπος» Γιάννης Αρβανιτάκης παρουσίασε αναλυτικά και με νούμερα τις τιμές κάθε είδους ντομάτας στην υπόλοιπη Ελλάδα και σχολίασε επικριτικά τις τιμές στην Ηλεία. Παράλληλα, σημείωσε πως γεωργικά προϊόντα, νερό, επενδυτικά προγράμματα και συνεννόηση όλων των παραγωγών σε κάθε θέμα πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες διεκδίκησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης Σάββας Μουράτος εκτίμησε πως διασπάσεις και προβλήματα δεν επέτρεψαν τη συνεργασία των ομάδων εδώ και καιρό για τη διεκδίκηση σημαντικών αιτημάτων. Θεωρεί δε πως με τις συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος είναι επί ξύλου κρεμάμενος και πως δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει με τις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ στάθηκε και στην απαίτηση του παραγωγών για μίνιμουμ τιμή στα 150 € ανά τόνο.

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Σωτήρης Κακαλέτρης εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να αποκτηθεί από όλους οικονομική συνείδηση και να κρατούν πρακτικά με όσα λαμβάνουν και ξοδεύουν κάθε χρόνο, ενώ εστίασε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Λαμβάνοντας και πάλι το λόγο ο κ. Αρβανιτάκης, υπογράμμισε πως δε θα πρέπει ο νομός μας να υστερήσει ξανά στις τιμές πανελλαδικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κ. Κακαλέτρης που σημείωσε πως παλαιότερα οι τιμές ήταν 15-20% πάνω από αυτές της Βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η συμμετοχή των παραγωγών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, όπου ζήτησαν να γίνονται συχνότερα ενημερώσεις και να υπάρξει δημιουργία κλαδικής επιτροπής που θα καλύπτει τους παραγωγούς σε συναντήσεις.

Πριν το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βαλιανάτος προχώρησε και στην αποκάλυψη πως πιθανότατα στις 20 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Ηλεία ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος, ενώ συμφώνησε πως άμεσα θα πρέπει να προγραμματιστούν συναντήσεις με τα εργοστάσια «Κύκνος» και «Μινέρβα» και να προχωρήσει και η δημιουργία της κλαδικής επιτροπής.

Όλη η επικαιρότητα