Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Συνάντηση του βουλευτή Α. Νικολακόπουλου, με τον Γεν. Γραμμ. Αγρ. Ανάπτυξης Γ. Στρατάκο

Ακούστε το άρθρο

Με το σημερινό καθεστώς η παραχώρηση εκτάσεων πρώην λιμνών

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΕΤΟΥΣ

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΓΕΩΡ. ΣΤΡΑΤΑΚΟΥ ΣΤΟΝ
ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ
ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τι συζητήθηκε για ΕΛΓΑ,
Αποζημιώσεις, νέα ΚΑΠ
και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Στην κατεύθυνση της παράτασης ενός ακόμη έτους για την παραχώρηση εκτάσεων των πρώην λιμνών στους καλλιεργητές με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, προσανατολίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και σύντομα θα δώσει με θετικό τρόπο τέλος στην σημερινή αγωνία των αγροτών των παραλίμνιων κοινοτήτων.

Αυτό επεσήμανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Αγρ. Ανάπτυξης Τροφίμων Γεώργιος Στρατάκος προς τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο και τα αγροτικά στελέχη του Νομού μας και της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη, μετά από πρωτοβουλία του Ηλείου κοινοβουλευτικού για να τον επισκεφθούν και να θέσουν σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα του αγροτικού τομέα.

Ειδικότερα για το θέμα των εκτάσεων των πρώην λιμνών ζητήθηκε από τον κ. Στρατάκο να προωθηθεί λύση που θα διευκολύνει τους αγρότες μας, και προστέθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη απόφαση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, υπενθυμίζοντας στον Γενικό Γραμματέα την μεγάλη καθυστέρηση της περ. χρονιάς, η οποία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα αφού πολλοί παραγωγοί κινδύνευσαν να μείνουν χωρίς καλλιέργειες.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Παράλληλα στο σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε για να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή στα θέματα των αποζημιώσεων ο κ. Στρατάκος δήλωσε στους παρευρισκομένους ότι το υπόλοιπο 10% της αποζημίωσης για καταστροφές του 2018 από χαλάζι, πλημμύρες, καύσωνα κ.λπ. θα καταβληθεί σίγουρα μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εκκρεμότητα σε ότι αφορά την περ. χρονιά.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΜΕ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

Όσον αφορά δε, τη διεκδίκηση αποζημιώσεων του τρέχοντος έτους για ζημιές που ωστόσο δεν έχει ακόμη ο Ασφαλιστικός Οργανισμός αναγνωρίσει «φρενάροντας» το θέμα σε τυπικές διατάξεις που όμως δεν συμβολίζουν με τις πραγματικές συνθήκες καταστροφών, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει άμεσα ραντεβού με τον νέο Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο ώστε να γίνει ενήμερος και να του εκθέσουν το πρόβλημα αναλυτικά.

Με την ευκαιρία πάντως, τόσο ο ηλείος βουλευτής όσο και ο Πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας επανέφεραν το θέμα τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ που έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τα προβλήματα των παραγωγών.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Στην ίδια συνάντηση έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και για τα περιουσιακά στοιχεία των αδρανοποιημένων Συνεταιρισμών και την εμπλοκή με την προσωπική ευθύνη πρώην μελών των δ.σ. που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες.
Ο κ. Στρατάκος ενημέρωσε ότι ήδη η κυβέρνηση μετά και το σχετικό αίτημα που τόσο ο κ. Νικολακόπουλος όσο και η Ομαδα Παραγωγών Αμαλιάδας είχαν θέσει σε προηγούμενη συζήτηση, επεξεργάζεται Σχέδιο Νόμου που πιθανότατα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους και θα αντιμετωπίζει οριστικά τέτοιου είδους προβλήματα.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Να σημειωθεί ότι και για το θέμα της σταφίδας έγινε πολκύωρη ανταλλαγή απόψεων και οι εκπρόσωποι της Ηλείας όπως και ο βουλευτής του Νομού που είχε καταθέσει εγγράφως και με συγκεκριμένα στοιχεία αίτημα προς την ηγεσία του Υπουργείου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί υπήρξε άμεση ανταπόκριση στο να δοθεί τελικά η παράταση για τον χρόνο παράδοσης του προιόντος, γεγονός που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει τους σταφιδοπαραγωγούς μας ειδικά ως προς το ζήτημα των επιδοτήσεων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΠ

Ο Γενικός Γραμματέας αποδέχθηκε τέλος, πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ηλεία, να δει από κοντά τα αγροτικά θέματα με τους αντίστοιχους φορείς, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης να διοργανωθεί ημερίδα για ενημέρωση των αγροτών από τον κ. Στρατάκο σχετικά με την νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που θα ισχύσει από το 2023.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ

Όπως τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, τόσο για τα παραπάνω θέματα όσο και για άλλα ακόμη που έχουν σχέση με την αγροτοκτηνοτροφία πολύ σύντομα θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, τον οποίο ως γνωστόν είχε επισκεφθεί και πάλι προσφάτως ο Ηλείος βουλευτής στο πλαίσιο μιας διαρκούς ενημέρωσης για τα προβλήματα του Νομού μας.

Όλη η επικαιρότητα