Συνάντηση του Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Share

Πρωτοβουλία, εν όψει της έναρξης της νέας αρδευτικής περιόδου, ανέλαβαν ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας και άλλους συναδέλφους τους, προχώρησαν σε αυτή την παρέμβαση προς τον Υπουργό καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμούν οφειλές των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

ΔΥΣΠΡΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΕΒ

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται κάθε χρόνο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης, έχουν οξυνθεί και οι μεγάλες οφειλές των ΤΟΕΒ απέναντι στην ΔΕΗ καθιστούν αμφίβολη την ομαλή ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η αρδευτική περίοδος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το περασμένο έτος η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με δικαστικές αποφάσεις, αυτό όμως δεν αποτελεί λύση και οι δύο βουλευτές ζήτησαν επιτακτικά από τον Υπουργό να εξευρεθεί βιώσιμη λύση με την θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεως στους ΤΟΕΒ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΗ.

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ Η ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Επιπλέον, ζήτησαν να ενισχυθούν οικονομικά οι ΤΟΕΒ για τους λογαριασμούς ρεύματος, υπενθυμίζοντας την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι από αυτούς, αφού δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εισπράξουν από τους αρδευτές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα οι αρδευτές να δηλώνουν αδυναμία καταβολής των οφειλών τους. Ως εκ τούτου, οι ΤΟΕΒ δεν εισπράττουν, οι οφειλές απέναντι στη ΔΕΗ αυξάνονται και οι οποίες ρυθμίσεις δεν έχουν αποβεί αποτελεσματικές μέχρι σήμερα.

Οι δύο βουλευτές παρουσίασαν εκτενώς όλα τα στοιχεία και τόνισαν στον Υπουργό ότι απαιτείται άμεσα η λήψη μέτρων, γιατί ο χρόνος για την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου μετρά πλέον αντίστροφα και δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο οι φετινές καλλιέργειες.

Με αφορμή την συνάντηση, δόθηκε η ευκαιρία να τεθούν στον Υπουργό και άλλα αιτήματα που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα των περιφερειών.