Οικονομία

Συνάντηση Τσίπρα – ΕΕΤ με φόντο τη διαπραγμάτευση

Ακούστε το άρθρο

Εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει πλήθος προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα. Διεξάγεται δε στον απόηχο των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ για την ποιότητα της κεφαλαιακής δομής των ελληνικών τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα από το πρωί διεξάγονται στην Τράπεζα της Ελλάδος διαρκείς συναντήσεις των κλιμακίων των θεσμών με υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης, αλλά και με στελέχη της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, για τον οποίο οι τραπεζίτες ζητούν να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα τους διασφαλίζουν το ακαταδίωκτο σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτό και στηρίζει μια αυξημένη προστασία, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στο ακαταδίωκτο.

Επίσης, στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα στελέχη του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος εξετάζονται ζητήματα διακυβέρνησης των τραπεζών και ειδικά οι αναπληρώσεις μελών στα ΔΣ των Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα