Συναντήσεις Νικολούτσου με Καραγιάννη και Σπηλιόπουλο για τις συγκοινωνιακές υποδομές της Ηλείας

-Σύντομα η οριστική πρόταση για το Πάτρα – Πύργος
– Επιτάχυνση διαδικασιών για την δημοπράτηση του έργου Πάτρα – Πύργος (τρένο)

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, είχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Κεντρικό θέμα των επαφών του κ. Νικολούτσου –και στις δυο συναντήσεις- ήταν οι συγκοινωνιακές υποδομές της Ηλείας.

Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα υποδομών Γιώργο Καραγιάννη εξετάστηκαν οι εξελίξεις για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος.

Αναλυτικότερα από τις οκτώ εργολαβίες που προέβλεπε η κατάτμηση του έργου έχουν συμβασιοποιηθεί οι πέντε ενώ υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες για τις υπόλοιπες τρεις.
Σε αυτή τη φάση το υπουργείο εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, σε σύντομο διάστημα -πιθανώς και εντός του έτους- το Υπουργείο Υποδομών θα καταλήξει στην οριστική πρόταση για την ολοκλήρωση του έργου.

Παράλληλα έγινε λόγος και για το γεγονός ότι με μη σύμβασιοποιημένο μέρος του έργου, η ολοκλήρωση του μέχρι το 2023 φαίνεται ανέφικτη και προφανώς η λύση που θα προταθεί θα αντιμετωπίζει το έργο μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση του υπουργείου, θα έρθει στην Ηλεία για πλήρη ενημέρωση.

Πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνομίλησε και με τον γενικό διευθυντή συγκοινωνιακών υποδομών κ. Γιάννη Καρνέση ο οποίος είναι και ο υπηρεσιακός υπεύθυνος για το δρόμο Πάτρα – Πύργος.

Εκτίμησή του Επιμελητηρίου είναι ότι μόλις αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες δυσκολίες του αρχικού τμήματος θα είναι εφικτό σε δεύτερο χρόνο να συζητηθεί και το τμήμα Καλό Νερό -Τσάκωνα που επίσης απασχολεί ιδιαίτερα, με βάση το δεδομένο ότι πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της Ηλείας επιλέγουν και τις δύο διαδρομές τόσο προς Πάτρα όσο και προς Τρίπολη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας επισκέφθηκε και τον νέο πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο.

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες αποτελούν προτεραιότητα στις επιδιώξεις για βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών που συνετέλεσαν αποτελεσματικά στην πρόοδο του τόπου ειδικά την εποχή που το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας ήταν η σταφίδα. Αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση μετά από 140 χρόνια που λειτούργησε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο μηδέν…

Ο κ. Σπηλιόπουλος, που και στο παρελθόν έχει δώσει δείγματα αποτελεσματικότητας στην διαχείριση μεγάλων έργων, έχει θέσει σε προτεραιότητα την εκτέλεση έργων για την βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών.

Είναι γνωστό ότι σύντομα θα βελτιωθεί η υπάρχουσα γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου Πάτρα – Πύργος και μάλιστα με προσθήκη τροχιάς για σιδηρόδρομο κανονικού διεθνούς πλάτους ούτως ώστε με ορίζοντα τριετίας, που προβλέπεται ο προαστιακός να φτάσει μέχρι το Ρίο, να συνδεθούν τα δίκτυα έστω και με αυτή τη μορφή.

Από πλευράς Επιμελητηρίου τονίστηκε το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηλείας για την επέκταση του σιδηροδρόμου νότια της Ηλείας ώστε να συνδεθεί με την Τριφυλία και την Καλαμάτα.

«Εκτίμησή μας είναι ότι η σύνδεση με την Μεσσηνία είναι πολλαπλά επωφελής και για τους δύο νομούς ενώ θα ανοίξει ορίζοντες και για εμπορευματικές μεταφορές φιλικότερες στο περιβάλλον ενώ οι εμπορικοί λιμένες της νοτιοδυτικής Ελλάδος δηλαδή Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο, Καλαμάτα μπορούν να λειτουργήσουν ως δίκτυο γιατί οι συνδυασμένες θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές προωθούνται συστηματικά γιατί έχουν καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Νικολούτσος.

Στο περιθώριο της συζήτησης εκφράστηκε το ενδιαφέρον για την βελτίωση και αναβάθμιση των κτιριακών σιδηροδρομικών υποδομών γιατί εκτός των άλλων πολλοί σταθμοί αποτελούν ιδιαίτερα τοπόσημα υψηλής αισθητικής αξίας.
Σημειώνεται ότι μέσα στους σχεδιασμούς του Επιμελητηρίου Ηλείας είναι και η διοργάνωση ημερίδας για την προβολή αλλά και την προοπτική του σιδηροδρόμου όπου θα κληθούν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται μικρά σιδηροδρομικά δίκτυα όπως το Διακοπτό – Καλάβρυτα τον κλασικό οδοντωτό, το Βόλος – Μηλιές Πηλίου αλλά και το Κατάκολο – Ολυμπία, για την ανταλλαγή εμπειριών πάνω στο ιδιαίτερο αυτό θέμα.