Κινηματογράφος

Συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι με τελευταίο σταθμό το λόφο του Επαρχείου

2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τον λόφο του Επαρχείου να αποτελεί τελευταίο «σταθμό», ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή δράση με τίτλο «Σινεμά στις πλατείες» που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Κατά την διάρκεια του, από τις 5 Αυγούστου έως και το βράδυ της Δευτέρας,  πραγματοποιήθηκαν κινηματογραφικές προβολές σε 29 διαφορετικές περιοχές της Ηλείας…

Αν μη τι άλλο ο φετινός Αύγουστος σε πολλά σημεία της Ηλείας –κυρίως ορεινά- είχε έντονο κινηματογραφικό «άρωμα» χάρις στην πρωτοβουλία του Φεστιβάλ να υλοποιήσει, με τη συνεργασία τοπικών φορέων (σύλλογοι, κοινότητες και δραστήριες ομάδες ενεργών πολιτών) στους δήμους Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, προβολές ταινιών του Νεανικού Πλάνου, φορέα διοργάνωσης του πιο επιτυχημένου Πολιτισμικά θεσμού στο νομό…

Το βράδυ της Δευτέρας αυτό το μακρύ κινηματογραφικό «ταξίδι» στο οποίο συμμετείχαν παρακολουθώντας τις προβολές –και «ταξιδεύοντας μέσω των εικόνων τους- χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας σε όλο το νομό, ολοκληρώθηκε με την προβολή τριών ταινιών στο λόφο του Επαρχείου στον Πύργο.

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ και μέχρι τη 1, περίπου, τα μεσάνυχτα το κοινό που βρέθηκε στο χώρο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει -κατά σειρά- το «Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια», μεταγλωττισμένο κινούμενο σχέδιο για μικρά παιδιά των Jannik Hastrup & Flemming Quist Mοller από τη Δανία, τον «Ψύλλο», την ελληνική δραματική ταινία του Δημήτρη Σπύρου και το «Strings, το νήμα της ζωής», κινούμενο σχέδιο με κούκλες για μεγάλους του Anders Rønnow Klarlund, μια υπερπαραγωγή από τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία με εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτότυπες μαριονέτες και αρμονική συνύπαρξη κλασικού παιξίματος κουκλοθέατρου και νέων τεχνολογιών.

«Ω, Επαρχείο, σ’ αγαπώ!… Παραφράζουμε το στίχο του Πυργιώτη ποιητή Τάκη Δόξα, του ερημίτη του Πύργου όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του της Αθήνας, για να διερμηνεύσουμε τα αισθήματα του πλήθους, παιδιών και ενηλίκων, που παρακολούθησαν σήμερα 1η Σεπτέμβρη, τις ταινίες που προβλήθηκαν στον πανέμορφο λόφο του Επαρχείου του Πύργου, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις “Σινεμά στις πλατείες” – Αύγουστος 2014, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Ήταν πανέμορφα! Σε 29 χωριά έγιναν προβολές με τις οποίες αναβιώσαμε το φορητό κινηματογράφο των δεκαετιών `50 και `70. Και του χρόνου: Ιούλιο και Αύγουστο σε 50 χωριά!»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ, φανερά ευχαριστημένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματόγραφου για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου.

 

Και στα Λεχαινά…

Μπορεί ο τίτλος της δράσης να ήταν “Σινεμά στις πλατείες” αλλά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν είπε όχι στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς… Αυτό συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο καφέ-μπαρ ΟΣΕ, στα Λεχαινά, όπου προβλήθηκε η κλασική ταινία «Ο κλέφτης ποδηλάτων. Μαγευτικός χώρος, στον οποίο έγινε για πρώτη φορά κινηματογραφική προβολή, γεγονός που ενθουσίασε τους σινεφίλ των Λεχαινών. Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους θεατές.
Και … πιο μετά, 20 φίλοι της Πολιτιστικής Ομάδας «Φράγμα» και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (που ήσαν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης), συνέχισαν ως αργά το βράδυ με κρασάκι και κουβεντούλα σε ταβέρνα της πόλης. Μάλιστα μπήκαν και οι βάσεις για συνεργασία και το χειμώνα με προβολές ταινιών και κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές του γυμνασίου και λυκείου της πόλης.

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


1-2 (κοινή λεζάντα και για τις 2 φωτο): Ο χώρος του Επαρχείου στον Πύργο φιλοξένησε, το βράδυ της Δευτέρας, τις τελευταίες προβολές του πολύ επιτυχημένου «Σινεμά στις πλατείες» από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους που –ουσιαστικά- αποτέλεσε μια αναβίωση του φορητού κινηματογράφου των δεκαετιών `50 και `70.

3-4 (κοινή λεζάντα και για τις 2 φωτο): Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο καφέ-μπαρ ΟΣΕ, στα Λεχαινά προβλήθηκε η κλασική ταινία «Ο κλέφτης ποδηλάτων»… την ταινία προλόγισαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και το μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας «Φράγμα» Διονύσης Κράγκαρης.

5) Θα μπορούσε να τους αποκαλέσει κανείς και αφανείς ήρωες μιας και ήταν αυτοί που έστηναν και ξέστηναν την οθόνη που προβάλλονταν οι ταινίες σε 29 περιοχές της Ηλείας επί καθημερινής βάσης… ο Νίκος Σακκούλης και η Θέτις Παπαδοπούλου… επί τω έργω! 

Όλη η επικαιρότητα