Ηλεία

Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτύνιων: Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές ενός ιστορικού συλλόγου

Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτύνιων, «Γρηγόριος ο E΄».

Εκλογική διαδικασιά για το Σύνδεσμο των εν Ηλεία Γορτύνιων, «Γρηγόριος ο Ε΄» στο πάρκο Ξυστρή, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών με καταγωγή από την ιστορική Γορτυνία.

Μία περιοχή η οποία πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, από την οποία κατάγονταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Γρηγόριος ο Ε΄ και πολλοί ακόμη αγωνιστές και κληρικοί, που συνετέλεσαν στο να είναι σήμερα η χώρα μας ένα ελεύθερο κράτος.

Μάλιστα οι χθεσινές εκλογές είχαν ιδιαίτερη σημασία και λόγω του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Γεώργιος Μπράμος: «Διατηρούμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας Γορτύνιων»

Για τις χθεσινές εκλογές μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κος Γεώργιος Μπράμος πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτύνιων, «Γρηγόριος ο Ε΄», που στάθηκε και αυτός στην ιστορία των Γορτύνιων, ενώ επισήμανε ότι τα μέλη της στον Πύργο προσπαθούν να διατηρήσουν «ζωντανά»,  τα ήθη και τα έθιμα, που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους.

“Οι εκλογές γίνονται κάθε διετία, αλλά λόγω του κορωνοϊού καθυστερήσαμε και έγιναν εκτάκτως σήμερα (σ.σ. χθες) για να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο, που θα συνεχίσει το έργο του ιστορικού Συλλόγου μας. Ο σύλλογός μας έχει ιδρυθεί από το 1870 και το πρώτο καταστατικό του είναι το 1890. Η Γορτύνιοι μετά την επανάσταση άφησαν τα ορεινά μέρη της Γορτυνίας και κατέβηκαν στην πεδιάδα της Ηλείας όπου έκαναν χωριά, χτίσανε εκκλησίες, σχολεία και άλλα. Εδώ στην περιοχή μας έχουμε ολόκληρα χωριά με Γορτύνιους, όπως είναι τα Λαστέικα, τα Γρανιτσαίϊκα, το Αγρίδι και πολλά ακόμη. Όσον αφορά τις κυριότερες εκδηλώσεις που κάνουμε σαν σύλλογος, κάθε χρόνο κάνουμε το μνημόσυνο του Κολοκοτρώνη και έχουμε και μία γιορτή στη μνήμη του Γρηγορίου του Ε΄. Κάνουμε όμως και πολλές συνεστιάσεις, έχουμε ιδρύσει και το χορευτικό μας, στο οποίο συμμετέχουν Γορτύνιοι, αλλά και όποιοι θέλουν να εγγραφούν. Το γραφείο μας είναι σε μία πολύ ωραία αίθουσα στα Χαλικιάτικα και καλούμε τον κόσμο να έρθει να γραφτεί στο σύλλογό μας, γιατί προσπαθούμε να τηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας και να διατηρήσουμε την ιστορία της Γορτυνίας. Η Γορτυνία έχει προσφέρει πάρα πολλά και πριν την επανάσταση, αλλά και στην Επανάσταση του 1821. Από την Γορτυνία ήταν ο Κολοκοτρώνης, οι Πλαπουταίοι, ο Νικηταράς, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Γρηγόριος ο Ε΄ και πολλοί ακόμη. Όλοι αυτοί πρωτοστάτησαν στην επανάσταση, ενώ ήταν από τη Δημητσάνα και τα γύρω χωριά”.

Τα αποτελέσματα

Από την ψηφοφορία εκλέγονται οι εξής: 

Γεώργιος Μπράμος, Χρήστος Παρασκευόπουλος, Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, Χρυσάνθη Καράμπελα, Φωτεινή Λουκοπούλου, Θεοδωρος Σκουτέρης, Δημήτριος Τσάκαλης, Γεωργία Μουργελιά, Αθανάσιος Καρατουλιώτης, Δημήτριος Παπαγεωργίου και Ιωάννης Ξουρής.

Πλέον ο πρώτος σε ψήφους Γεώργιος Μπράμος θα συγκαλέσει το πρώτο Δ.Σ. του νέου συμβουλίου, από το οποίο θα προκύψει και η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

«Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος»

Ο απερχόμενος πρόεδρος του συνδέσμου κος Γεώργιος Μπράμος στην ομιλία του για την χθεσινή εκλογική διαδικασία, στάθηκε στην ιστορία του συλλόγου κατά τη διάρκεια των ετών, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του, ενώ έκανε γνωστό ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά θα σταθεί δίπλα σε όποιον εκλεγεί και θα βοηθήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, για ένα ακόμη πιο δυναμικό μέλλον του συλλόγου.

Όλη η επικαιρότητα