Ηλεία

Σύνδεσμος Ύδρευσης ‘Πηνειός’: Πληρωμή ανάλογα με την κατανάλωση!

Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή στο κόστος ανάλογα με την κατανάλωση που θα έχει κάθε δήμος ο οποίος υδροδοτείται από το διυλιστήριο στο φράγμα του Πηνειού, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ύδρευσης ‘Πηνειός’ το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Τζουλέκη.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το διυλιστήριο βρίσκεται σε λειτουργία και υδροδοτούνται από αυτό η Αμαλιάδα και ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ήλιδας, καθώς επίσης και περιοχές των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης, το Συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετηθούν άμεσα υδρομετρητές στις παροχές από τον αγωγό των δήμων και των κοινοτήτων, έτσι ώστε η χρεώσεις να έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση νερού από κάθε δήμο και να γίνεται σωστή κατανομή.

Νέα περίοδος

«Για τον Σύνδεσμο Ύδρευσης ‘Πηνειός’ ξεκινά μία νέα περίοδος, καθώς μέχρι τώρα είχε μόνο την διαχείριση των πηγών Κακοταρίου και του δικτύου του, ενώ τώρα επωμίζεται να διαχειρισθεί και την λειτουργία του διυλιστηρίου της λίμνης Καραμανλή. Η λειτουργία του διυλιστηρίου μετά από διαγωνισμό που έγινε, έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο για ένα τρίμηνο και τροφοδοτεί την Αμαλιάδα και μερικά διαμερίσματά της, καθώς και τον κάμπο, τους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης» ανέφερε ο κ. Τζουλέκης, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την παραγωγή του νερού, το οποίο χαρακτήρισε υπέρ- αρκετό και αρίστης ποιότητας, με μικροπροβλήματα όπως είπε τεχνικής φύσεως στην παροχή του, τα οποία επιλύονται καθημερινά.

Μαγγάνιο και σίδηρο

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές μαγγανίου και σιδήρου, ο κ. Τζουλέκης είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υφίστανται και ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες και γι’ αυτό έχει ανατεθεί σχετική μελέτη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών μαγγανίου και σιδήρου που προκύπτουν όταν μετά από έντονη βροχόπτωση τα με ορμή εισρέοντα ποτάμια προκαλούν με αναμόχλευση της ύλης του πυθμένα θολότητα του νερού. Τελικώς, η επιλογή υδροληψίας από τον κεντρικό αύλακα που είναι σχεδόν στον πυθμένα της λίμνης, ήταν ατυχής. Προς τούτο έχει γίνει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών για ειδική μελέτη, που θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Υπάρχει μελέτη για ανάθεση εργολαβίας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των περιστασιακά αυξημένων πυκνοτήτων μαγγανίου και σιδήρου με επιπλέον υποδομές (πρόθεση οξυγονοποίηση) και αναβάθμιση της μονάδας διύλισης».

Πηγές Κακοταρίου

Προβλήματα εντοπίζονται και στην μεγάλη απώλεια λόγω διαρροών στην υδρομάστευση των πηγών Κακοταρίου, όπου απαιτείται η εκπόνηση τεχνικού έργου, όπως και η αντικατάσταση τμημάτων του αγωγού λόγω φθοράς, την οποία αποδίδει ο κ. Τζουλέκης στην απουσίας της απαραίτητης καθοδικής προστασίας του.

«Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται χρήματα σε μία εποχή δραματικού στραγγαλισμού των κρατικών πόρων προς τους δήμους, οι οποίοι καλούνται να επιτύχουν με βασανιστικό τρόπο να έχουν στην κυριολεξία και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» σχολίασε ο κ. Τζουλέκης, ο οποίος ζητά τουλάχιστον την κατανόηση από τους πολίτες, την οποία μπορούν να εκφράσουν εμπράκτως με το μην σπαταλούν το πολύτιμο και ακριβό καθαρό νερό.

Όλη η επικαιρότητα