Ελλάδα

Συνεχίζεται η φωτιά στη Φωκίδα – Από θαύμα γλίτωσαν οι εργατικές κατοικίες στην Ιτέα

Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η φωτιά στη Φωκίδα, αλλά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Η αγωνία όλων ήταν να τελειώσει μια πολύ δύσκολη νύχτα που κράτησε ξάγρυπνους πυροσβέστες, αστυνομικούς, αυτοδιοικητικούς, αλλά και τους κατοίκους που αγωνιούσαν για τις περιουσίες τους.

Ευτυχώς μόλις έπεσε το σκοτάδι, υποχώρησαν οι φλόγες που πλησίαζαν επικίνδυνα τις εργατικές κατοικίες στην Ιτέα, όπως δηλώνει στο tvstar.gr ο αντιδήμαρχος Φωκίδας Γ. Δελμούζος,

Η φωτιά πλέον έχει σπάσει σε μικρότερα μέτωπα και η κατάσταση στην Ιτέα είναι καλύτερη μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες.

Τα κύρια μέτωπα είναι δυο, το ένα προς Γαλαξίδι και το άλλο προς Δελφούς.

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από αέρος, με 4 CANADAIR και ένα ERICKSON.

Συνολικά, σύμφωνα με το Δήμαρχο Παναγιώτη Ταγκαλή η φωτιά καίει σε μια έκταση 10 χιλιομέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του star, υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Η ύφεση εξάλλου των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Το κύριο βάρος τη νύχτα έπεσε στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές  αυτές είχαν επικίνδυνα μέτωπα, χωρίς να απειλούν κατοικίες.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο ‘Αμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς.

Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε το συντονιστικό υπό τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και αποφασίστηκε να προωθηθεί αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας,  Άμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην περιοχή μεταφέρθηκαν και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Πηγή: tvstar.gr

Όλη η επικαιρότητα