Οικονομία

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» των καταθέσεων- «Χάθηκαν» 4 δισ. ευρώ

«Αιμορραγία» στις καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2017 λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της πιθανότητας για νέο εκτροχιασμό της οικονομίας.

Το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στα 128 δισ. ευρώ από 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που επικαλείται σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα πέρυσι.

Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι η διαρροή καταθέσεων μπορεί να συνεχιστεί με ίδιους ή ακόμα και γρηγορότερους ρυθμούς καθώς στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα καθώς δεν υπόκειται στα capital controls, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους: αν είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα συζητούσαμε για την ένταξη της χώρας στο QE και θα διαμορφώνονταν οι βάσεις για τη χαλάρωση των capital controls.

enikonomia.gr

Όλη η επικαιρότητα