Ελλάδα Περιβάλλον

Συνεχίζεται η μάχη με την ρύπανση στον Σαρωνικό – Τεράστιες συνέπειες από την καταστροφή

Ακούστε το άρθρο

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ. Παρά το γεγονός ότι συνεργεία καθαρισμού δίνουν “μάχη” για την απορρύπανση των ακτών, το Σάββατο εμφανίστηκαν κηλίδες και μεγάλα κομμάτια πίσσας μέχρι το Λαγονήσι και την Σαρωνίδα.

Μπορεί από την κυβέρνηση να ήθελαν αρχικά να υποβαθμίσουν το μέγεθος της καταστροφής, ωστόσο το υπουργείο Υγείας αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν το κώδωνα του κινδύνου.

Οι συνέπειες δεν μένουν μόνο στις μαύρες από την πίσσα ακτές, αλλά επεκτείνονται στην υγεία όσων τολμηρών κολυμπούν, στην διατροφική αλυσίδα, στην αλιεία αλλά και στον τουρισμό.

“Πολύ σοβαρές διαστάσεις…”

«Αν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, «αυτό που προέχει σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ενόψει μάλιστα και της αύξησης της θερμοκρασίας που προμηνύεται για τις επόμενες μέρες».

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «είμαστε σε κάθε περίπτωση σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί όσο και στην έγκυρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει προσβληθεί. Το πράττουμε ήδη».

2

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την Πολιτεία «να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε, και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Καταλήγοντας οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ επισημαίνουν ότι «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Σαρωνικού Κόλπου, που δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις, με συνεχείς διελεύσεις πλοίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύνολο».

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε τα περί απορρύπανσης του Αργοσαρωνικού σε 20 ημέρες ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας κατήγγειλε ότι εξαρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

3

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Επεσήμανε μάλιστα ότι το σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κανονικά την άμεση επέμβαση των αρχών και αποκάλυψε ότι η πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της εταιρίας Τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν αποστείλει έγγραφο στη Βουλή με το οποίο δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.

Κάλεσε δε τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε μετρήσεις σχετικά με την μόλυνση, προκειμένου να υπολογιστεί η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους. Προειδοποίησε μάλιστα ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

APAGOREYTIKO

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κολυμπούν στις… μαύρες θάλασσες

Κάποιοι… αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και βρέθηκαν στις παραλίες του νοτίου παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Το υπουργείο Υγείας μπορεί να προειδοποίησε για το πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η ρύπανση του Σαρωνικού από πετρελαιοειδή, τροποποιώντας μάλιστα και Υπουργική Απόφαση του 2017 σχετικά με τις περιοχές που επιτρέπεται η κολύμβηση, ωστόσο φαίνεται πως αυτή η προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή για να πεισθούν όλοι να μείνουν μακριά από την παραλία.

Παρά την έντονη δυσοσμία, που είναι ιδιαίτερα έντονη στις μολυσμένες περιοχές, δεδομένων και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, δεν δίστασαν και πήγαν στις παραλίες.

5

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Ερωτήματα για την έκταση της ρύπανσης στο Σαρωνικό θέτει σε νέα ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, που βυθίστηκε την περασμένη Κυριακή κοντά στη νησίδα Αταλάντη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία παρακολουθεί με έκπληξη το «ταξίδι» της πετρελαιοκηλίδας, που έφθασε ως τη Σαρωνίδα, σημειώνοντας ότι είναι απορίας άξιο το πώς η μόλυνση δεν εντοπίστηκε από κανένα αεροπλάνο/ελικόπτερο από όσα πετάνε σε όλο τον Σαρωνικό και σαρώνουν την περιοχή για την εύρεση πετρελαιοκηλίδων, ούτε οι δορυφορικές απεικονίσεις της περιοχής από την EMSA (EUROPEAN MARITIME SAFETY AGENCY).

4

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η εταιρεία τονίζει πως το πλοίο της στεγανοποιήθηκε πλήρως την Τρίτη 12/9, σημειώνοντας πως είναι απορίας άξιο το πώς η πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε ξαφνικά στην συνέχεια στο Π. Φάληρο και στις υπόλοιπες περιοχές.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως «και άλλο πλοίο, άλλης εταιρείας, είχε ναυτικό ατύχημα λίγες ημέρες πριν την βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ στο Αιγαίο από το οποίο προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Είναι επίσης γεγονός ότι το ίδιο πλοίο, μια ημέρα πριν την βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, είχε ένα δεύτερο ατύχημα, κατά την ανέλκυση του στην δεξαμενή του Περάματος, όπου επίσης χύθηκαν πετρέλαια στην θάλασσα».

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα