Χωρίς κατηγορία

Συνεχίζει τη δράση του ο σύλλογος «Δίνω Ζωή» στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

«Ώρα να κάνεις κάτι σπουδαίο! Σώσε και εσύ μια ζωή!» είναι ένα από τα συνθήματα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και δωρητών κυττάρων αίματος «Δίνω Ζωή» στην Αμαλιάδα.

Ο Σύλλογος κάνει σπουδαία δουλειά από την ημέρα της δημιουργίας του, ο οποίος εκτός των εθελοντικών δράσεων που οργανώνει δίνει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Και αυτό γιατί μόνο όταν ενημερωθεί σωστά κάποιος μπορεί να πάρει τη σωστή απόφαση και για τον ίδιο και για τον συνάνθρωπο.

Όπως εξηγούν τα μέλη του, η προσπάθεια είναι διαρκής και προς όλες τις κατευθύνσεις, γιατί ακόμη και ένας άνθρωπος αν ευαισθητοποιηθεί τότε αυτό σημαίνει κάτι για τον συνάνθρωπό του.

Συλλογική προσπάθεια

Ο Σύλλογος ‘Δίνω Ζωή’ σε συνεργασία με το περιφερειακό τμήμα Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τους εθελοντές Σαμαρείτες, βρέθηκε με περίπτερο και στην Ανθοκομική Έκθεση Αμαλιάδας όπου και έγινε ενημέρωση και για την εθελοντική αιμοδοσία αλλά για τη δωρεά μυελού των οστών, ενώ είναι σημαντικό ότι έγιναν εγγραφές εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), που έχει σύνθημά του το ‘Χάρισε Ζωή’, γιατί πραγματικά ο εθελοντής δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή στο συνάνθρωπο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται ανάμεσά μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη είναι πλέον μία καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδος και για ορισμένα νοσήματα του αίματος αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών δεν διαθέτει συγγενή δότη, κατά συνέπεια βασίζεται στους εθελοντές.

Ανώδυνη διαδικασία

«Η μόνη τους ελπίδα είσαι εσύ..» είναι το μήνυμα του ΚΕΔΜΟΠ και το μήνυμα του ‘Δίνω Ζωή’, που επισημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να χαρίσει ζωή με το να εγγραφεί και να ενταχθεί στην δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών είναι απλή και για να ενταχθεί στην ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών απαιτείται συλλογή στοματικού επιχρίσματος με μία μπατονέτα!

Η διαδικασία λήψης μοσχεύματος, εάν κάποιος βρεθεί συμβατός δότης είναι πλέον πολύ απλή σε σχέση με το παρελθόν, αφού η πιο διαδεδομένη μέθοδος πραγματοποιείται με τη συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα του δότη, ενώ παλαιότερα γινόταν στο χειρουργείο με παρακέντηση των οστών της λεκάνης.

Στην προσπάθεια μπορούν να συμβάλλουν όλοι και το σημαντικό είναι ο εάν κάποιος ταυτοποιηθεί ως συμβατός δότης, να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του.

Ο Σύλλογος ‘Δίνω Ζωή’ συνεχίζει τη δράση του και σύντομα θα κάνει κάτι ακόμη, αφού όπως προαναφέρθηκε, η προσπάθεια είναι διαρκής…

Όλη η επικαιρότητα