Ηλεία

Συνεχίζει τις δράσεις του το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας – Με ορμή και το 2019

Ένα κεφάλαιο έκλεισε κατά μία έννοια και ένα νέο ξεκινά για το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, για το οποίο το έτος 2018 ήταν μία άκρως εποικοδομητική και επιτυχημένη χρονιά και το έτος 2019 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για νέες δημιουργικές δράσεις, για νέα σχέδια, για νέες κατακτήσεις.

Το 2ο Γυμνάσιο τα τελευταία δύο χρόνια ζει στους ρυθμούς του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+.  Πρόκειται για τριετή συνεργασία κατά την οποία το πρώτο έτος υλοποιήθηκε το πρόγραμμα  “European Schools Go Green” και για το δεύτερο έτος ο τίτλος του προγράμματος είναι: “Science Year”.

Το σχολείο βρίσκεται σε συνεργασία με το Goethe Gymnasium του Κάσελ της Γερμανίας και το Galileo Galilei Technical High School της Γένοβα της Ιταλίας και από κοινού επεξεργάζονται θέματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Σημαντικές δράσεις

Από τον Σεπτέμβριο  μέχρι τον Δεκέμβριο  του 2018 προετοιμάστηκε  φετινή ομάδα Erasmus των μαθητών και καθηγητών του σχολείου,  οι εργασίες και προτάσεις για την  φετινή χρονιά και την 2η διακρατική  οργανωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών από τα τρία σχολεία που έγινε στη Γένοβα τον Οκτώβριο.

Οι μαθητές τον Σεπτέμβριο προετοίμασαν μεταξύ άλλων κάρτες με τις σκέψεις τους και τα συλλυπητήρια για την  πολύνεκρη τραγωδία με την κατάρρευση της  γέφυρας το καλοκαίρι του 2018 στην όμορφη πόλη της Ιταλίας.

Παράλληλα το 2ο Γυμνάσιο έκανε αίτηση μέσω της κας Σαλβάνου και αναμένονται  κάδοι ανακύκλωσης μικροσυσκευών και λαμπτήρων αλλά και με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου κ. Αντώνη Γούναρη άλλαξε όλος ο εξοπλισμός  εξωτερικού φωτισμού του σχολικού συγκροτήματος με λάμπες τεχνολογίας led με τις οποίες εξασφαλίζεται 90% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

«Μπαίνουμε αργά αλλά σταθερά σε νέα τροχιά!» λέει το σχολείο.

Τον Οκτώβριο ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Γούναρης και οι εκπαιδευτικοί Αικατερίνη Ανδρέου, Γρηγόρης Βασιλόπουλος, Χαράλαμπος Σπυρόπουλος  και Ελένη Χάρδα ταξίδεψαν στην Γένοβα της Ιταλίας προσκεκλημένοι από το σχολείο  Galileo Galilei Technical High School.

Εκεί είχαν μία εξαιρετικά επιτυχημένη και παραγωγική εβδομάδα εργασίας με όλους τους εκπαιδευτικούς του Ιταλικού  αλλά και τους εκπροσώπους του  Γερμανικού σχολείου Goethe-Gymnasium Kassel , την κ. Christina KAUFFELD (coordinator) , τον κ. Thomas WEIDNER, και την κ. Marion KŰHN που φέτος αναλαμβάνουν το επιστημονικό και τεχνολογικό κομμάτι του προγράμματος του γερμανικού σχολείου.

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, φιλοξενήθηκαν ξεναγήθηκαν και συνεδρίασαν στους ζεστούς και φιλόξενους χώρους του Galileo Galilei . Σε αυτή τη 2η διακρατική οργανωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών των τριών σχολείων οι εκπαιδευτικοί  συζήτησαν τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς και σχεδίασαν τα επόμενα βήματα της φετινής συνεργασίας βάσει του αρχικού σχεδιασμού και της προσαρμογής μας σε νέα δεδομένα και στις συναρπαστικές διαφορές και ομοιότητες των μαθητών.

Η περσινή πρώτη χρονιά του προγράμματος εστίασε στα προβλήματα και την ανάγκη ενημέρωσης, προβληματισμού και αναθεώρησης με όπλο την τέχνη και την δημιουργία έργων τέχνης και ενημερωτικών περιοδικών, ενώ φέτος εστιάζουν στην επιστήμη και τις λύσεις.

Παράλληλα, προετοιμάστηκε και το έδαφος για το ταξίδι των μαθητών στη Γένοβα τον Απρίλιο του 2019.

Επαφές

Κατά την παραμονή τους στην Ιταλία έγινε ανταλλαγή δώρων και το 2ο Γυμνάσιο προσέφερε και δώρα από την περιοχή και την Αρχαία Ήλιδα από τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστδουλόπουλο.

Επίσης, κατά την παραμονή τους στην περιοχή ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα και παράλληλα ενημερώθηκαν για οικολογικά ζητήματα, τις ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας και τις δράσεις σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης.

Επιπλέον η Ελληνική ομάδα είχε την τιμή και χαρά να είναι προσκεκλημένη στο Δημαρχείο  της Γένοβα όπου και παρέδωσε ανάλογα δώρα από τον κ. Χριστοδουλόπουλο στον αντιδήμαρχο της Γένοβα κ Balleari.

Στο σχολείο εντυπωσιασμένοι ξεναγηθήκαν και εργαστήκαν σε χώρους , εργαστήρια και αίθουσες άρτια εξοπλισμένες, ενώ στην Aula εργαστήκαν και αντάλλαξαν ψηφιακό υλικό οργανώνοντας το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία των συνεργασιών των μαθητών για το σχολικό έτος 2018 – 2019 που εστιάζει στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Διεργασίες

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τις συνεντεύξεις επιστημόνων και δημιουργία επιστημονικού περιοδικού, καθώς και συνεντεύξεις και γνωριμία με ειδικούς μέσα τηλεδιασκέψεων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “ Erasmus” του σχολείου, ενώ Ιταλικό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο για την παρουσίαση του ταξιδιού στην Γένοβα.

Τον Νοέμβριο ξεκίνησαν επίσης οι συναντήσεις και οι ενημερώσεις των γονέων και κηδεμόνων για την πορεία του προγράμματος, αλλά επίσης ανακοινώθηκαν οι οκτώ μαθητές της ομάδας Erasmus που θα συμμετέχουν στην διακρατική συνάντηση μαθητών τον Απρίλιο του 2019.

Επιπλέον, το σχολείο είχε την τιμή και την χαρά, στο πλαίσιο της
επικοινωνίας  με φορείς για τα θέματα του προγράμματος , να δεχτεί τον θερμό χαιρετισμό και την αποστολή σχετικού υλικού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο είναι πλήρως ενεργό και ευαισθητοποιημένο σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και έχει προσφέρει πλούσιο σχετικό έργο .

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Μπίλλη για την αποστολή επιστολής και χαιρετισμού, το  βιβλίο “On Earth as in Heaven “  – “ Ecological Vision and Initiatives of Ecumenical Patriarch Bartholomew” και το πλούσιο έντυπο υλικό σχετικά με το περιβάλλον, την οικολογική καταστροφή, την κλιματική αλλαγή, την βιοποικιλότητα κλπ αλλά και το σπουδαίο έργο του Πατριαρχείου. Σε αυτό το υλικό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων κοινή επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου για την παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον και τη Δημιουργία στα Ελληνικά, Ιταλικά και Γερμανικά , μία κίνηση που ενισχύει την συνεργασία με τα σχολεία του εξωτερικού και την κοινή προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος εκτός από τους πολιτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς , και μέσω των θρησκευτικών φορέων των χωρών μας.

Επίσης μεταξύ άλλων τον Δεκέμβριο οι μαθητές του Ιταλικού σχολείου παρουσίασαν το πρόγραμμα και αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για την περσινή τους εμπειρία στην Αμαλιάδα.

Και φυσικά, το 2ο Γυμνάσιο συνεχίζει με ενέργεια τη μελέτη και την έρευνα για την δεύτερη φάση του προγράμματος.

Όλη η επικαιρότητα