Συνεχώς αυξάνει το κόστος της ζωής… – Σε απόγνωση (και) οι καταναλωτές της Ηλείας

Share

Αυξήσεις τιµών ακόµη και κατά 30% βλέπουν πλέον οι καταναλωτές σε βασικά είδη σούπερ µάρκετ από την έναρξη του πολέµου στην Ουκρανία µέχρι σήµερα.

Οι ανατιµήσεις µάλιστα δεν εντοπίζονται µόνο σε προϊόντα που έχουν άµεση σχέση µε τις εισαγωγές πρώτων υλών από Ρωσία και Ουκρανία, όπως είναι το αλεύρι και το ηλιέλαιο, αλλά πλέον αφορούν σειρά αγαθών που επηρεάζονται από τη δραστική αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως είναι για παράδειγµα το γάλα και εν γένει τα γαλακτοκοµικά προϊόντα.

Η συνέχιση των αυξήσεων στα είδη διατροφής που στην Ελλάδα υστέρησε χρονικά σε σύγκριση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η εκτόξευση των τιµών των καυσίµων σε δυσθεώρητα ύψη διατήρησαν τον πληθωρισµό σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον Μάιο.

Μία κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές που βλέπουν το µηναίο εισόδηµα να εξανεµίζεται χωρίς να επαρκεί για να επιβιώσουν µολονότι έχουν περιορίσει τα πάντα στο ελάχιστο δυνατό. Από τα τρόφιµα προµηθεύονται µόνο τα αναγκαία ενώ οι βόλτες µε το αυτοκίνητο έχουν κοπεί κατά 90%. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε ένα «καλάθι» αποτελούµενο από 25 προϊόντα διατροφής, είδη ατοµικής φροντίδας και είδη σπιτιού, µειώσεις τιµών σήµερα σε σύγκριση µε την 1η Μαρτίου παρατηρούνται µόνο σε τέσσερα προϊόντα.

Οι οποίες µάλιστα οφείλονται έως ένα βαθµό και σε λόγους εποχικότητας, όπως για παράδειγµα είναι τα µήλα. Σε δύο προϊόντα η µέση λιανική τιµή παρέµεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα, µε βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών, καταγράφονται ανατιµήσεις από 1,18% στο ρύζι έως 29,5% στο χαρτί υγείας (συσκευασία 12 τεµαχίων). Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν επώνυµα προϊόντα µε ηγετικά µερίδια αγοράς στην κατηγορία τους.

Ανδρέας Τσαπόγας

«Θες ένα μισθό για βενζίνη και ρεύμα»

Δεν βγαίνει όταν θες ένα μισθό για βενζίνη και ρεύμα. Τελειώνουν όλα εκεί. Οι μετακινήσεις που είναι αναγκαστικό να γίνουν θα γίνουν. Θα περιορίσεις όμως τις απλές βόλτες με το αυτοκίνητο. Εγώ επειδή είμαι και λίγο μεγάλος είχα πει ότι αν η βενζίνη περάσει το ένα ευρώ θα γίνει εμφύλιος. Οπότε γίνεται αντιληπτό ποια είναι η άποψή μου. Έχουμε περιορίσει κατά πολύ τις προμήθειες μας στα τρόφιμα και έχουμε κόψει ότι είναι πολυτέλεια πλέον. Παίρνουμε μόνο αυτά που πρέπει για να συντηρηθούμε.

Παύλος Καραθανάσης

«Παίρνουμε μόνο ότι είναι απαραίτητο»

Η καθημερινότητα δυσκολεύει γιατί έτσι ήταν προγραμματισμένο να γίνει από πέρυσι το καλοακαίρι. Είχαν προβλέψει ότι θα αυξηθεί το φυσικό αέριο πάνω από το 220%, αυξήθηκε η μέση σταθμική τιμή ενέργειας από πέρυσι το Μάϊο σε 378% και αυτό συμπαρασύρει όλα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αναγκαστικά έχουμε προχωρήσει στην μείωση των προμηθειών μας από το σούπερ μάρκετ σε βασικά είδη διατροφής. Ότι θεωρούμε ότι δεν το χρειαζόμαστε τώρα δεν το παίρνουμε. Όσον αφορά τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο δεν μειώνονται ακόμα. Θα έρθει όμως η στιγμή που θα γίνει και αυτό, ίσως και με  νόμο από ότι ακούγεται

Χαρά Ρόη –Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Παντοκράτωρ»

«Διαβιούμε μία δύσκολη οικονομικά κατάσταση»

Όλους τους πολίτες έχει επηρεάσει η ακρίβεια. Διαβιούμε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση και συρρικνώνουμε τις προμήθειές μας μόνο στα απολύτως αναγκαία είδη. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η καθημερινότητα γιατί δεν είναι μόνο ότι ακρίβυναν τα τρόφιμα, είναι και οι τρέχοντες λογαριασμοί που έρχονται ρεύμα που όπως γνωρίζεται είναι πολύ αυξημένο, νερό τα πάντα. Η συνεχής άνοδο της τιμής της βενζίνης μας οδηγεί αναγκαστικά στο να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας.

Ρίτσα Κατάφτου

«Είμαστε στριμωγμένοι»

Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα οικονομικά γενικά στην αγορά. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ στριμωγμένος οικονομικά. Έχουν αυξηθεί τα πάντα όχι μόνο η βενζίνη αλλά όλα τα είδη στο σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς για την αγορά και όχι μόνο είναι πάρα πολύ μεγάλο το  πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα από τους καταναλωτές για να τα διαθέσουν σε προμήθειες.

Γεωργία Κωνσταντοπούλου

«Πολύ δύσκολη η καθημερινότητα

Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είναι μεγάλο το κόστος της μετακίνησης για όσους ερχόμαστε ειδικά από τα χωριά λόγω της αύξησης που έχει η βενζίνη και το πετρέλαιο  και έχουμε περιορίσει πάρα πολύ τις μετακινήσεις μας γιατί δεν βγαίνουμε. Τα τρόφιμα είναι πάρα πολύ ακριβά δυστυχώς. Θα προτιμούσαμε να είχαμε καλύτερες τιμές, να μας βοηθήσουν γενικώς στην διαβίωσή μας. Στα αγροτικά τα δικά μας προϊόντα δεν ανεβαίνουν επάνω και καταλαβαίνεται πόσο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια για την επιβίωσή μας. Το κόστος στο σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό και είναι πάρα πολύ δύσκολα γενικώς οι καταστάσεις.

Γιάννα Κουνάδη

«Πρέπει να κατέβουν οι τιμές»

Η καθημερινότητα για τους συνταξιούχους που έχουν χαμηλή σύνταξη είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όσοι έχουν μεγάλο μισθό θα το παλέψουν. Όμως το ερώτημα είναι τι θα γίνει ο κόσμος με την μικρή σύνταξη; Πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές, να μειωθούν οι φόροι. Πως θα ζήσει ο κόσμος; Δεν γίνεται διαφορετικά. Πας στο σούπερ μάρκετ και βρίσκεις τις τιμές σε καθημερινό επίπεδο αυξημένες σε σχέση με αυτές που πριν δύο μέρες έχει ψωνίσει. Πρέπει κάτι να γίνει.

Αχιλλέας Δαββέτας

«Ο μισθός εξανεμίζεται»

Σημειώνονται συνεχώς αυξήσεις και στα βασικά είδη που προμηθεύεται ο κόσμος. Όλα ανεβαίνουν επάνω, η βενζίνη. Εγώ αυτό που λέω πάντα είναι ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα πεινάσει πολύ όπως και οι Έλληνες. Όπως μου  λένε φίλοι δεν βγαίνουν και στην αγορά να πάνε με το αμάξι. Δυστυχώς δεν πάμε καλά καθόλου. Από τα τρόφιμα ψωνίζουμε μόνο τα απαραίτητα. Παίρνεις το μισθό και εξανεμίζεται στις υποχρεώσεις σχεδόν την ίδια μέρα. Πας έξω να ψωνίσεις και τι ψωνίζεις τίποτα. Δίνεις ένα πενηντάρι, σου δίνει τρία ευρώ ρέστα και ουσιαστικά δεν έχεις αγοράσει απολύτως τίποτα.

Άννα Παναγιωτοπούλου

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»

Η καθημερινότητα όλων εδώ και τουλάχιστον πέντε έξι χρόνια για να μην πω παραπάνω, δηλαδή από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση, είναι δύσκολη. Θεωρώ όμως ότι το τελευταίο διάστημα ιδίως είναι ακόμα πιο δύσκολη και κυρίως για αυτούς που έχουν οικογένεια και παιδιά. Έχουμε περιορίσει αρκετά πράγματα όπως εκεί που πηγαίναμε τρεις φορές βόλτα πάμε δύο.  Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ τα έχουμε και αυτά περιορίσει. Πιστεύω ότι από εμάς δεν εξαρτάται κάτι. Θα πρέπει να γίνει κάτι από τους βουλευτές και τους υπουργούς. Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.