Ηλεία

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ‘Ηλιδας: «Ο Ηλείος» και η Μαραθιά στο επίκεντρο της συζήτησης

Δίχως ιδιαίτερες εντάσεις κύλησε η συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης.
Ακούστε το άρθρο

Δίχως τις συνηθισμένες αντεγκλήσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων και με πλούσια θεματολογία που ωστόσο προσφερόταν κυρίως για συζήτηση, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας στο Συνεδριακό Κέντρο της Σοχιάς.

Όπως συνηθίζεται κατά την έναρξη κάθε συνεδρίασης, οι επικεφαλής των παρατάξεων κατέθεσαν τα ερωτήματά τους προς το δήμαρχο προκειμένου να τους ενημερώσει για σημαντικά ζητήματα που του είχαν θέσει το προηγούμενο διάστημα και επιθυμούν να μάθουν την εξέλιξή τους.

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Ο δήμαρχος ξεκινώντας την ενημέρωσή του τόνισε πως υπάρχει προθεσμία μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου για τις αντικειμενικές και ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το νόμο. Για τις Υπηρεσίες Δόμησης επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και πως θα καταβληθεί προσπάθεια να διορθωθεί με μετακινήσεις υπαλλήλων.

Από την άλλη, σε ό, τι αφορά το κομμένο ρεύμα στο γήπεδο Καλυβίων ανέφερε πως θα δοθεί εντολή για άμεση επίλυση του ζητήματος. Για το Ραδιοφωνικό Σταθμό, υπογράμμισε πως τα κλειδιά δόθηκαν στο νέο πρόεδρο και πως πλέον πρέπει να γίνει καταγραφή των ραδιοφώνων, διαδικασία που έχει θέσει το νέο ΔΣ.
Όσον αφορά το θέμα της επικινδυνότητας της εισόδου της Αμαλιάδας, συμφώνησε πως θα πρέπει να γίνει κάποιο έργο που να διευκολύνει την κατάσταση, αλλά σημείωσε πως οι κόμβοι δε διευκολύνουν πάντα το πρόβλημα. Στο ζήτημα των καθαριστριών που είχε απασχολήσει πριν λίγο διάστημα, έκανε γνωστό ότι ο δήμος έλαβε μονάχα 9000 ευρώ που θα μοιραστούν ισότιμα το επόμενο διάστημα και πως το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το Δήμο.

Για τους τόνους απορριμμάτων που δέχτηκε ο Δήμος, σημείωσε πως ήταν μια απόφαση υπουργική που δεν μπορούσαν να αρνηθούν, ενώ πρόσθεσε πως παρά την επιβάρυνση θα υπάρξει κέρδος για τους δήμους και παράλληλα έκανε γνωστή την έγκριση της χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το νέο κύτταρο και θα ακολουθήσει άμεσα διαγωνισμός. Τέλος, σε ό, τι αφορά τα σχολεία, είπε πως καταβάλει κάθε προσπάθεια για λύση του προβλήματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί το θέμα εντός καλοκαιριού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο ήταν αυτά του ΝΠΠΔ «Ο Ηλείος», με το Σώμα να εκφράζει τη δυσπιστία του σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το ρεύμα δίχασε

Το θέμα που φαίνεται να απασχόλησε περισσότερο το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ήταν αυτό που αφορούσε το ΝΠΠΔ «Ο Ηλείος», στο οποίο τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρός του Γιώργος Μπακέλας ενημέρωσαν τους συμβούλους για την πρόθεση του δήμου να μπει ως εγγυητής και να βοηθάει το φορέα στις περιπτώσεις που αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος προς την ΔΕΗ. Παράλληλα ο κ. Μπακέλας γνωστοποίησε την επιθυμία για αλλαγή του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος με κάποιον του ιδιωτικού τομέα που παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες αλλά με μικρότερες τιμές, καθώς και την εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου. Ακούγοντας τις τοποθετήσεις τους, οι παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τα σημεία που τους προκάλεσαν δυσπιστία και δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν θετικά στο συγκεκριμένο θέμα, εάν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες της πόλης και ευρύτερα του Δήμου.

Το έργο του δάσους Μαραθιάς

Το σημαντικότερο από τα θέματα που πέρασαν κατά πλειοψηφία ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά το δάσος Μαραθιάς. Αυτό το έργο περιλαμβάνει εργασίες αραίωσης της δασικής βλάστησης, εκτεταμένους καθαρισμούς-κλαδεύσεις και κατά θέσεις αποψίλωση του υπωρόφου, κατασκευή πυροσβεστικών φωλιών, δεξαμενών νερού πυρόσβεσης, κατασκευή περιμετρικής περίφραξης και φύλαξης του δάσους.

Ακόμα θα γίνει αισθητική βελτίωση της βλάστησης και του συνόλου του φυσικού τοπίου, την κατασκευή έργων υποδομής, την ανάπτυξη χώρων υπαίθριου γεύματος και αναψυχής, την κατασκευή μονοπατιών περιήγησης και άθλησης, τη δημιουργία υπαίθριων παιδότοπων και χώρων στάθμευσης οχημάτων, καθώς και τη σήμανση του χώρου με ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες πληροφόρησης.
Η διάρκεια της σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και ορίζεται σε πέντε χρόνια. Η προεκτιμώμενη δαπάνη για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξολοκλήρου με μέριμνα του Δήμου Ήλιδας, από πόρους που έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ο ίδιος με την υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του Δημόσιου χώρου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το έργο.

Η ψηφοφορία των θεμάτων

Από τα συνολικά 21 θέματα που είχε η τακτική συνεδρίαση, κατά πλειοψηφία πέρασαν το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 12ο και 18ο. Ομόφωνα από την άλλη πέρασαν το 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο, 13ο, 14ο, 15ο, 16ο, 17ο, 19ο, 20ο και 21ο. Το μοναδικό θέμα που δεν πέρασε ήταν το 5ο που αφορούσε την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στις δομές του ΝΠΠΔ «Ο Ηλείος».

Όλη η επικαιρότητα