Ηλεία

Συνεδρίαση ΣΤΟ Πύργου: Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί – Λιατσής: «Από το 1993 είμαστε ανήσυχοι στα πλαίσια της λογικής»

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του Δήμου παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. Κατά την διάρκεια της ενημερωτικής συνεδρίασης οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως είναι έτοιμοι για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων ή σεισμού.

Αρχικά ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής τόνισε πως είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει η δικαιοδοσία του κάθε φορέα για να μην δημιουργούνται δυσδιάκριτες καταστάσεις. Παράλληλα ο κ. Λιατσής μετέφερε τα όσα του είπε –τηλεφωνικά- ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ότι «δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος και καμία ιδιαίτερη ανησυχία», προσθέτοντας πως «εμείς όμως είμαστε ανήσυχοι στα πλαίσια της λογικής όπως πάντα».

«Είμαστε έτσι, από τους σεισμούς του Μαρτίου του 1993, έχοντας την ίδια ανησυχία και αγωνία. Δεν μπορώ για παράδειγμα να κοιτάξω τον κόσμο και να πω ότι όλα τα σχολικά κτίρια έχουν οικοδομικές άδειας ή ότι έχει γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα» συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής.

Στη συνέχεια η Διευθύντρια Παιδείας του δήμου Πύργου Σοφία Ζάγκλη αναφέρθηκε στην πολύμηνη αλληλογραφία που είχε η Υπηρεσία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. (σ.σ. αρμόδια για την στατικότητα των σχολικών κτιρίων, μεταξύ άλλων), που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και οι απαντήσεις που δόθηκαν -με πολύμηνη καθυστέρηση- ήταν ασαφείς… «Λάβαμε έγγραφο που αναφέρει ότι υπάρχουν 27 άδειες σε σύνολο 91 σχολικών μονάδων που φιλοξενούνται σε 71 κτίρια» τόνισε η κα Ζάγκλη.

Με αφορμή τα λεγόμενα της κας Ζάγκλη ο δήμαρχος Πύργου σχολίασε πως «Δεν είμαι διατεθειμένος να παίζω με τη φωτιά και θέλω έγγραφα που θα διαβεβαιώνουν ότι τα σχολεία είναι εντάξει. Πρέπει, επίσης, να υπάρξει ενδιαφέρον για την κατάσταση όλων των δημοσίων κτιρίων».

Στη συνέχεια ακούστηκαν τοποθετήσεις με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο να τονίζει πως «Οφείλει η Πολιτεία να μας δώσει περισσότερες εξηγήσεις» και να συμπληρώνει πως η περιοχή του Πύργου χρειάζεται γενναίο αντιπλημμυρικό έργο.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος να δηλώνει ότι «συνεργαζόμαστε με όλα τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Ηλείας. Ο νομός μας είναι συνώνυμο των καταστροφών. Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ για το φράγμα του Λάδωνα ενώ και το ΣΟΠΠ του Σαββάτου ήταν κάθε αυτού για τα έντονα καιρικά φαινόμενα». Ο κ. Μπαλκάμος συμπλήρωσε πως «Το διακύβευμα είναι όχι αν θα κάνει, αλλά τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, όσον αφορά τον συντονισμό των Υπηρεσιών».

Τέλος η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου όπως και οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου Κατακόλου, του Ερυθρού Σταυρού και των Σαμαρειτών με τη σειρά τους, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που θα χρειαστεί σε περίπτωση ανάγκης.

Όλη η επικαιρότητα