Κόσμος

Συνεδρίαση του ΟΗΕ για την τύχη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια

Ακούστε το άρθρο
Την Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να θέσει επί τάπητος το θέμα της βίας στη Μιανμάρ και συγκεκριμένα την κρίση που αφορά την τύχη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση, την κατεπείγουσα σύγκληση της οποίας ζήτησαν επτά κράτη μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Συνολικά περί τους 90.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, έχουν εγκαταλείψει από τις 25 Αυγούστου τη Μιανμάρ για να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ επανέλαβαν την έκκλησή τους για «πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική κρίση.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τα μέρη όπου έχουν σημειωθεί οι καταγγελλόμενες αυτές παραβιάσεις και να μιλήσουμε απευθείας με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και τις αρχές», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής έρευνας του ΟΗΕ στη Μιανμάρ Μαρζούκι Ντάρουσμαν.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα