Κόσμος

Συνεχίζεται το «λουτρό αίματος» στη Λωρίδα της Γάζας

gaza_04aug2014_3-thumb-large.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του από τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται (. . .) δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον υπουργό Άμυνας.

Διπλωματικές προσπάθειες

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να τεθεί σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας μια «ανθρωπιστική εκεχειρία ως το πρώτο βήμα προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την «αναγκαιότητα να υπάρξει μια συμφωνία (ανάμεσα στους αντιμαχόμενους) για να αποφευχθεί η επανάληψη των (στρατιωτικών) επιχειρήσεων, των οποίων τα περισσότερα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες» σε μια συνομιλία του με τον ομόλογό του του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Μόσχα.

Ο ισραηλινός στρατός τήρησε από το πρωί μια μονομερή, εύθραυστη εκεχειρία, την οποία απέρριψε η Χαμάς, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο κύμα διεθνούς αγανάκτησης εξαιτίας του θανάτου τουλάχιστον δέκα Παλαιστινίων σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα χθες Κυριακή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από τη Λιέγη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100ή επέτειο από την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στο Βέλγιο, κατά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ολάντ σημείωσε ότι καταγράφονται «σφαγές καθημερινά» με θύματα «τους χριστιανούς στο Ιράκ, τις μειονότητες στη Συρία», και «αυτό συμβαίνει επίσης στη Γάζα, σφαγές. Είκοσι έξι ημέρες σύγκρουσης, οφείλουμε να δράσουμε», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η διπλωματία της Ισπανίας «καταδίκασε σθεναρά» σήμερα την «πολύ σοβαρή επίθεση» η οποία στοίχισε χθες τη ζωή 10 Παλαιστινίων, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα και κάλεσε να κηρυχθεί μια «επείγουσα και διαρκής» εκεχειρία.

Εξάλλου, το ΥΠΕΞ της Ισπανίας κάλεσε «τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αθώων πολιτών», και γενικότερα «να γίνεται σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αλλά και να αποφεύγονται οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα