Ελλάδα

Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Ακούστε το άρθρο

Ενας 30χρονος Βούλγαρος συνελήφθη, στα Σπάτα, από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων. Ο δράστης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τηλεφώνησε σε έναν πολίτη και προφασιζόμενος τον αστυνομικό ισχυρίστηκε ότι ο γιός του κρατείται λόγω τροχαίου δυστυχήματος, κατά το οποίο τραυμάτισε θανάσιμα ανήλικο παιδί, ενώ και ο ίδιος είχε τραυματιστεί.

Ο Βούλγαρος απαίτησε και συμφώνησε με το θύμα να του καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, προκειμένου να απεμπλακεί ο γιος του από την ποινική υπόθεση. Στη συνέχεια κανόνισαν να συναντηθούν σε συγκεκριμένο σημείο στη λεωφόρο Αθηνών – Σπάτων, προκειμένου να του παραδώσει τα χρήματα, όπως και έγινε. Το θύμα αντιλήφθηκε, όμως, την απάτη σε βάρος του και κατήγγειλε το συμβάν στο κέντρο της Αμεσης Δράσης. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, μετά από αναζητήσεις, εντόπισαν τον 30χρονο και τον συνέλαβαν. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ, που είχε πάρει νωρίτερα, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς, μαζί με συνεργούς του που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει σπείρα που εξαπατούσε συστηματικά ανυποψίαστους πολίτες . Οι δράστες, με διάφορους τρόπους αποκτούσαν πληροφορίες για τα υποψήφια θύματά τους και επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτά, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, ιατρούς ή άλλους δημόσιους λειτουργούς.

Στις περιπτώσεις που εμφανίζονταν ως αστυνομικοί τρομοκρατούσαν τα θύματά τους, που ήταν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, υποστηρίζοντας ότι στενά συγγενικά πρόσωπά τους ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα τροχαία και κρατούντο ως υπαίτιοι σε αστυνομικά τμήματα. Στις περιπτώσεις που έπειθαν τα θύματά τους, απαιτούσαν την άμεση καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών, προκειμένου δήθεν να απεμπλακεί από την ποινική ευθύνη το συγγενικό τους πρόσωπο.

Επίσης, στις περιπτώσεις που οι δράστες παρουσιάζονταν ως γιατροί, ανέφεραν στα θύματά τους ότι συγγενικά τους πρόσωπα νοσηλεύονται, έπειτα από τροχαίο ατύχημα, σε νοσοκομείο και απαιτούσαν την άμεση καταβολή χρηματικού ποσού για χειρουργική επέμβαση.

Σημειώνεται, ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί τρείς περιπτώσεις απάτης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή και εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Όλη η επικαιρότητα