Ελλάδα

Την Παρασκευή απολογείται ο Θωμάς Λιακουνάκος (νεότερο)

synelifthi_o_thomas_liakoynakos_gia_ypothesi_oplikon_systimaton.jpg
Ακούστε το άρθρο
Νεότερη ενημέρωση 15:00 Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στην ανακρίτρια, κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος.
Η σύλληψη αποφασίστηκε μετά από νέα στοιχεία που έφτασαν στις ελληνικές αρχές για χρήματα που διακίνησε ο κ. Λιακουνάκος μέσω της υπεράκτιας εταιρείας Ιnteraction προς στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Χρήματα φαίνεται να κατέληξαν και στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στον διευθυντή εξοπλισμών Γ. Σμπώκο.
 
Κομβικό σημείο της ανάκρισης υπήρξε η κατάθεση στο ελληνικό προξενείο της Στοκχόλμης του πρώην στελέχους της Erickson Ολαφ Ειντζελ ο οποίος προσήλθε αυθόρμητα στην ανακρίτρια για να καταθέσει τον Απρίλιο του 2014. Ο συγκεκριμένος παρέδωσε και έγγραφα στην ανακρίτρια, ενώ αποκάλυψε ότι μυθικά ποσά κατέληγαν σε «σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα» για να διασφαλίσουν την ανάθεση των προμηθειών στη συγκεκριμένη εταιρεία.
 
Η κυρία Μπράτη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τις σουηδικές αρχές που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για τις ευθύνες και άλλων σουηδών στελεχών της εταιρείας που εμπλέκονται στις δωροδοκίες.  

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του μέσω της συνηγόρου του Σοφίας Πάρσαλη ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι «Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον: α) ‘Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών. β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη. γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο. δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα».

 


Συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος με ένταλμα που είχε εκδώσει η ανακρίτρια κυρία Βασιλική Μπράτη. Η κυρία Μπράτη ερευνούσε προμήθεια οπλικών συστημάτων Eriey της Ericsson και πρόσφατα πήρε νέα στοιχεία με λογαριασμούς του επιχειρηματία για την υπεράκτια εταιρεία Interaction, την ιδιοκτησία της οποίας δεν έχει αρνηθεί ο Θ.Λιακουνάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια. Αναμένεται να κληθεί για απολογία ενώ σε βάρος του εκκρεμούν τρία ακόμα ανακριτικές διαδικασίες. Διώξεις του έχουν ασκηθεί για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Η όλη υπόθεση είχε αποκαλύψει το στέλεχος της Ericsson Νένζελ Λις Όλοφ Μόρτεν ο οποίος είχε καταθέσει στην ανακρίτρια στην ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Είχε περιγράψει με λεπτομέρειες πώς λειτουργούσε το σύστημα μιζών προς τη χώρα μας αφήνοντας υπόνοιες ότι ένα μεγάλο μέρος τους κατέληγε σε κρατικούς αξιωματούχους.

Γιάννα Παπαδάκου

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα