Ηλεία

Συνελήφθησαν δυο αδέλφια: «Οικογενειακή υπόθεση» οι εμπρησμοί στο Γεράκι Αμαλιάδας!

Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στη δράση των εμπρηστών που είχαν στο στόχαστρό τους την ευρύτερη περιοχή του Γερακίου Αμαλιάδας, έβαλαν χθες το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Κ.Α.Ε.Ε.) Δυτικής Ελλάδας και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, με τη σύλληψη δύο ατόμων για εμπρησμό από πρόθεση, τα οποία σημειωτέον είναι αδέλφια και διαμένουν στην περιοχή!

Πρόκειται για τον 31χρονο Κ.Χ. και τον 29χρονο Κ.Η., οι οποίοι με την χρήση αναπτήρα είχαν βάλει σκοπό να κατακάψουν τα πάντα στο Γεράκι και την ευρύτερη περιοχή, με την δικαιολογία ότι… ήθελαν να ‘βλέπουν τα ελικόπτερα να πετάνε…!’.

Απέδωσαν οι έρευνες

Εξαρχής υπήρχαν υποψίες ότι οι πυρκαγιές δεν οφείλονταν σε τυχαίο γεγονός και οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν εστιάσει τις έρευνές τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Γερακίου στις 28 Αυγούστου είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό και εν συνεχεία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:15 το μεσημέρι της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου στην θέση «Βρεστά- Τσαπαρέϊκα» δεν άφησε καμία αμφιβολία πλέον ότι υπήρξε ‘ξένος δάκτυλος’ που ενήργησε με σκοπό να κάψει την περιοχή.

Η πυρκαγιά έκαψε 100 τμ. αείφυλλα πλατύφυλλά και μικρά πεύκα και ουσιαστικά τέθηκε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και έσβησε ολοσχερώς. Κάτι που δεν άρεσε στους εμπρηστές με αποτέλεσμα ο 29χρονος να επιχειρήσει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε ο 31χρονος, για να κατακάψει την περιοχή. Όταν ο 29χρονος αντιλήφθηκε ότι η φωτιά που είχε βάλει ο 31χρονος αδελφός του τέθηκε υπό έλεγχο και ουσιαστικά έσβησε, επέστρεψε σε κοντινό σημείο και με αναπτήρα επεχείρησε να βάλει εκ νέου φωτιά. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από πυροσβέστη που βρισκόταν στο σημείο και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.

 

Ανάκριση

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, όπου αξιωματικοί της Κ.Α.Ε.Ε. και του Ανακριτικού Τμήματος της Αμαλιάδας προχώρησαν σε ανακρίσεις. Εκτός από τον 29χρονο προσήχθησαν για ανάκριση και ο 31χρονος αδελφός του, οι γονείς τους και αδέλφια των δύο, καθώς κάποιοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, και όπως προέκυψε από την ανακριτική διαδικασία οι δύο ήταν οι δράστες του εμπρησμού.

 

Η επίσημη ανακοίνωση

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρονται τα εξής:

«Συνελήφθησαν σήμερα (σημ. χθες) από το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Κ.Α.Ε.Ε.) Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, οι ημεδαποί Κ.Χ. του Κ. 31 ετών και Κ.Η. του Κ. 29 ετών, ως υπαίτιοι εμπρησμού από πρόθεση για πρόκληση πυρκαγιών σε αγροτοδασικές εκτάσεις, στη θέση «Βρεστά – Τσαπαρέικα» στην Τ.Κ. Γερακίου του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας, οι οποίες εκδηλώθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου Ω/ 15:15΄και Ω/19:00΄. Οι ανωτέρω συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και ελέγχονται για άλλες τρείς αγροτοδασικές πυρκαγιές στην ίδια περιοχή. Θα παραπεμφθούν αύριο ( σημ. σήμερα) στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας».

Ερευνώνται και οι άλλες πυρκαγιές

Οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν όλα τα στοιχεία, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τα δύο αδέλφια είχαν εμπλοκή στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 14 και 15 Αυγούστου και στην πυρκαγιά στις 28 Αυγούστου. Ερευνώνται προσεκτικά όλα τα στοιχεία και οτιδήποτε προκύψει θα συμπεριληφθεί στην δικογραφία.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο 31χρονος έχει ‘παρελθόν’ σε υποθέσεις εμπρησμών, καθώς είχε συλληφθεί και το 2004, σε ηλικία 17 ετών τότε, για εμπρησμό. Για την συγκεκριμένη υπόθεση δικάστηκε και είχε αφεθεί ελεύθερος με αναστολή, μέχρι και χθες που συνελήφθη εκ νέου. Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε σταματήσει την δράση του φοβούμενος την σύλληψη, αλλά όπως όλα δείχνουν δραστηριοποιήθηκε εκ νέου.

Τα δύο αδέλφια κρατούνται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας στον Πύργο και σήμερα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Όλη η επικαιρότητα