WEB tv Εκκλησία Ηλεία

Συνέντευξη Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Γερμανού για τη φιλοξενία προσφύγων – «Ανοίγουμε τα Μοναστήρια με αγάπη για τους πρόσφυγες»

  • ΟΣΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΡΑΓΗ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

  • ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ – ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΜΟΝΗ ΔΙΒΡΗΣ

  • ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες που τις τελευταίες μέρες φιλοξενούνται ήδη στη δομή της Φιλοθέης και σε άλλα σημεία της Ηλείας, παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, με αφορμή το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που δείχνουν να μην αποδέχονται τη συγκεκριμένη κίνηση.

Ο Σεβασμιότατος χαρακτήρισε το ζήτημα του μεταναστευτικού ως ένα από τα σημαντικότερα που έχει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύση αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, αναφέροντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρίσκονταν σε συνεχείς συζητήσεις για αυτό τα τελευταία 3 με 4 χρόνια, με το τελευταίο διάστημα αυτές να εντείνονται καθώς το ζήτημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά.

Η συμφωνία με την κυβέρνηση

Τις τελευταίες ημέρες οι προσπάθειες της κυβέρνησης έγιναν εντατικότερες, με την τελική συμφωνία Μητρόπολης και κυβέρνησης να έρχεται την περασμένη Παρασκευή. Αυτή περιλαμβάνει την παραχώρηση του τρίτου ορόφου του φοιτητικού οικοτροφείου «Η Αγία Φιλοθέη», των κατασκηνώσεων στην Κάτω Μονή Δίβρης και της Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πορετσού που διοικητικά ανήκει στην Μητρόπολη Ηλείας, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι μετανάστες.

Σύμφωνα με τον κ.κ. Γερμανό δεν τέθηκαν όροι για την παραχώρηση των κτιρίων, αλλά τόνισε πως επιθυμία του αποτέλεσε όσοι πρόσφυγες έρθουν να είναι μόνο μητέρες με παιδιά, αφήνοντας τον αριθμό των ατόμων στην κρίση της κυβέρνησης και τη δύναμη που έχουν τα κτίρια που παραχωρούνται για το συγκεκριμένο θέμα.

Λάθος χειρισμός του κράτους

Υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι οξύ, με το κράτος να μην έχει την καλύτερη δυνατή οργάνωση αφού η κατάσταση στη χώρα τελευταία προσφέρει τεράστια πίεση. Ωστόσο, τόνισε πως η διοίκηση βρίσκεται στα χέρια του κράτους, που θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας και θα φροντίζουν καθημερινά για το τι θα προσφέρουν στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Μοναδική παροχή της Μητρόπολης αποτελεί το κτίριο, και παραπάνω ανάμειξη δε θα υπάρξει.

Τα κέντρα φιλοξενίας

Για το ζήτημα του εξοπλισμού έκανε λόγο ο Μητροπολίτης, με την τοποθέτηση επιπλέον εξοπλισμού από αυτόν που ήδη υπήρχε προκειμένου να φιλοξενήσει μητέρες και παιδιά στο σύνολό τους, με τη Μητρόπολη να μην έχει καμία υλική απολαβή και καμία ευθύνη. Εξέφρασε την επιθυμία να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν κάποιες ελευθερίες, ωστόσο εκτιμά πως οι συγκεκριμένοι χώροι θα είναι κλειστοί και φυλασσόμενοι από την εντύπωση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, ο κ. Γερμανός μίλησε για κοινωνικές δομές που ανήκουν στη Μητρόπολη και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ενώ στάθηκε και σε πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος σχετικά με το εργοστάσιο «Αιγαίον» που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τεράστιο αριθμό μεταναστών και θα μπορούσε να φέρει σημαντική ενίσχυση στην αγορά, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη ύστερα από ξεσηκωμό του κόσμου της περιοχής. Οι κινήσεις της Μητρόπολης δε σταμάτησαν πάντως εκεί, αφού προσπάθησε να προσφέρει βοήθεια για εύρεση ατόμων που θα βρίσκονταν κοντά στους μετανάστες παρέχοντάς τους ότι χρειάζονταν, χωρίς όμως να προχωρήσει η διαδικασία.

Γνώστης των θεμάτων

Ο κ.κ. Γερμανός ωστόσο φαίνεται πως είναι ιδιαίτερος γνώστης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο νομός. Σχολίασε για τη χρόνια φιλοξενία ανθρώπων στη Μυρσίνη, λέγοντας πως για 60 χρόνια που ζει στον τόπο γνωρίζει κάθε πρόβλημά του. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στην επιστολή που έλαβε από συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης που έκανε λόγο για την απώλεια και του τελευταίου «αποκουμπιού του Ελληνισμού», ενώ ταυτόχρονα τέθηκε στο πλευρό των προσφύγων για τους οποίους δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αρνητικοί χαρακτηρισμοί χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, όπως ανέφερε.

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης

Κύριος λόγος που οδήγησε τη Μητρόπολη να προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ήταν η αγάπη. «Η Εκκλησία έχει ως μοναδικό κέντρο την αγάπη, διότι κέντρο της είναι ο αληθινός Θεός που είναι αγάπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης ξεκινά αρκετά χρόνια πριν. Προσφέρει χρήματα για φάρμακα, για ρεύμα, ενώ κάθε χρόνο δίνει τον κοινωνικό της απολογισμό, με τη φετινή χρονιά μόνο να έχουν ξοδευτεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για ιδρύματα, γηροκομεία, φοιτητικά οικοτροφεία και άλλα. «Αυτή είναι η αποστολή της Εκκλησίας. Όποιος θέλει μια εκκλησία άπραγη, δε σκέφτεται καλά. Εμείς πάντοτε προσφέρουμε την αγάπη μας, αλλά σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει και όλος ο κόσμος. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράζουμε την αγάπη μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη», είπε με νόημα.

Η εγκατάλειψη των μοναστηριών

Επόμενο ζήτημα συζήτησης ήταν τα μοναστήρια, που σύμφωνα με το Μητροπολίτη παρέμεναν κλειστά. Ιδιαίτερα του Πορετσού είναι 20 χρόνια χωρίς μοναχό, με τη Μητρόπολη να ενημερώνει κάθε φορέα προκειμένου να προχωρήσει η στέγαση των προσφύγων σ’ αυτό.

Η ταπεινότητα του Μητροπολίτη

Όντας ταπεινός ως χαρακτήρας, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε την περιουσία του όπως έκανε και με τον τίτλο του ως Μητροπολίτης. Με τον αρχικό του τίτλο να είμαι Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης και με τον ίδιο να προσφέρει τον τίτλο της Ωλένης στον Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο, κόντρα σε όσα γίνονται την εποχή αυτή με τους τίτλους στην Εκκλησία. «Η εκκλησία είναι σταθερή στα πιστεύω της, στεκόμενη στη σημασία της αγάπης», είπε συγκεκριμένα.

Η εκτίμηση του Μητροπολίτη

Τέλος, έκανε λόγο και για τη φύλαξη των μεταναστών, υποστηρίζοντας πως αποτελεί υπόθεση του κράτους με ποιο τρόπο αυτή θα γίνει και απομένουν οι αποφάσεις τις επόμενες μέρες, ενώ εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση πως θα πάρουν δασκάλους που θα απασχολήσουν τα παιδιά και θα τα βοηθήσουν να λάβουν σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις.

Όλη η επικαιρότητα