Πολιτική

Συνέντευξη του Γ. Καμίνη στην «εφ. Πατρίς»: «Κληρονομιά της Δημοκρατικής Παράταξης η πρόοδος»

Ακούστε το άρθρο

Το όραμά του για τη νέα Κεντραριστερά αποκαλύπτει ο Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς», αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ελπιδοφόρο εγχείρημα. Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα επισημαίνει την ανάγκη για μια συμπαγή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τονίζει ότι η πρόοδος δεν είναι σημαία ευκαιρίας, την οποία σηκώνουν κατά το δοκούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά η «βαριά» κληρονομιά της Δημοκρατικής Παράταξης.

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης εξηγεί τι σημαίνει ισχυρό κράτος, ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας, και παρουσιάζει την πρότασή του για τον τουρισμό, με βάση το επιτυχημένο παράδειγμα της Αθήνας.

Κύριε Καμίνη, ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου φορέα μετά τις εκλογές;  Πρέπει να υπάρξει πολιτικό  – ιδεολογικό στίγμα και επιλογή συμμαχιών στη βάση αυτών ή εστίαση στην προσπάθεια διεξόδου από την κρίση με πιο οικουμενικά σχήματα;

Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια αρραγή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εμπιστοσύνη στο νέο εγχείρημα που πάμε να κάνουμε, στον προγραμματικό μας λόγο και στο σχέδιό μας για το αύριο της πατρίδας μας. Μια χώρα για όλους, που θα στηρίζεται στους ικανούς αλλά δεν θα αφήνει πίσω τους αδύναμους. Αλλά μια χώρα που θα αφήσει όμως πίσω, οριστικά κι αμετάκλητα, όλα όσα μας γυρίζουν στο χθες.

Γι’ αυτό δημιουργούμε μια παράταξη που θα μιλάει με έναν νέο, σύγχρονο προοδευτικό λόγο που θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες μας, μια παράταξη που απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ, θα ορθώνει το δικό της ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Ένα στίγμα βαθιά προοδευτικό που θα οριοθετεί ξανά τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Γιατί  θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόοδος δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας που σηκώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά περίσταση η ΝΔ, αλλά μια βαθιά πολιτική διεργασία που βρίσκεται ριζωμένη στη μεταρρυθμιστική και δημοκρατική κληρονομιά της δικής μας Παράταξης.

Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της ευρύτερης παράταξης στις 12 Νοεμβρίου και ποια είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Όπως ίσως ήδη να γνωρίζετε, προέρχομαι από την κοινωνία των πολιτών, έχω δουλέψει σκληρά, είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στον Συνήγορο του Πολίτη είτε μετά ως δήμαρχος. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος των μηχανισμών και των κλειστών συστημάτων, αλλά είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη σύνθεση, είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη των αξιών αλλά και της βαθιάς δημοκρατικής παράδοσης αυτής της παράταξης. Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη απαντά η δική μου υποψηφιότητα. Στην ανάγκη να συσπειρώσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες γύρω από τη Δημοκρατική Παράταξη, να ενώσουμε τον κατακερματισμένο χώρο μας και να δημιουργήσουμε ξανά μια νικηφόρα προοπτική. Για αυτό και καλώ όλους τους πολίτες να πάρουν μέρους σε αυτή τη διαδικασία που θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για μια κοινωνία ανοιχτή και βαθιά δημοκρατική.

 Με κύριο πεδίο πολιτικής δράσης σας τον Δήμο Αθηναίων, πόσο σημαντικές για την υποψηφιότητά σας είναι οι περιοδείες σας στην περιφέρεια, όπως η επίσκεψή σας στον Πύργο;

Είναι σημαντικό για μένα να έχω ο ίδιος εικόνα για τα ζητήματα που απασχολούν κάθε νομό, κάθε περιφέρεια και γι’ αυτό πήρα την απόφαση να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα. Και μπορώ να σας πω ότι λαμβάνω πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα από τους πολίτες για αυτή την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Γιατί ο κόσμος τόσο καιρό ήταν κλεισμένος στο καβούκι του, απείχε από τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς και τώρα βλέπει ότι υπάρχει και πάλι ελπίδα. Προσπαθώ να ενθαρρύνω τους πολίτες να συμμετάσχουν, να πιστέψουν στο εγχείρημα που κάνουμε γιατί είναι ένα εγχείρημα εθνικής εμβέλειας, γιατί πάμε να ανασυγκρότησουμε τον χώρο μας και να προσφέρουμε μια μεγάλη εθνική υπηρεσία.

Ο χώρος μας είναι αυτός που θα διατυπώσει έναν προγραμματικό λόγο για την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες και να συγκροτήσει ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και είναι ο χώρος που θα φέρει και τις απαραίτητες συναινέσεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Παράλληλα, και εδώ στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή, βλέπω μια περιοχή με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με ανθρώπους που έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό να την πάνε μπροστά. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει αν δώσουμε κίνητρα και ώθηση, για το καλό όλων και φυσικά του τόπου μας.

Τον πήχη για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς πού τον τοποθετείτε, εκλογικά αλλά και σε επίπεδο πολιτικής επιρροής, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν;

Κάνουμε αυτό το μεγάλο εγχείρημα γιατί στοχεύουμε για ψηλά. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών θα δημιουργήσει μια μεγάλη δυναμική και είμαι βέβαιος ότι σταδιακά το προγραμματικό μας πλαίσιο θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στην κοινωνία.

Πώς μπορεί μια περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Ηλείας να βρει αναπτυξιακό βηματισμό;

Ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας στην Ηλεία αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο για την έξοδο από την κρίση και να συμβάλει σε μια ανάπτυξη με μακροπρόθεσμη προοπτική, βασισμένη στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια. Εδώ όμως χρειάζεται και ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος, που θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι αναγκαία η επένδυση σε έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι γεωργικές εκτάσεις, διότι διαπίστωσα ότι φέτος οι παραγωγοί δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα χάνοντας εισόδημα.

Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, στον οποίο πρέπει να γίνει στοχευμένη ανάπτυξη. Προφανώς δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι η Ηλεία διαθέτει ανεκτίμητο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το Χλεμούτσι, κ.ά. Στην Αθήνα καταφέραμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό και τον τουρισμό, φέρνοντας 5 εκατ. επισκέπτες μέσα στο 2017, και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Έχω την πεποίθηση ότι η Ηλεία, μέσα από συνέργειες και συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, μπορεί να επιτύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διότι 40 νέοι τουρίστες δημιουργούν μία νέα θέση εργασίας.

Κάθε φορά που ταξιδεύετε στον δρόμο Πάτρα-Πύργος, αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο οι Ηλείοι πολίτες αισθάνονται αδικημένοι που δεν έχουν ούτε ένα χλμ σύγχρονου αυτοκινητόδρομου;

Χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, είναι ανώφελο να μιλάμε για ανάπτυξη, διότι αν το κράτος δεν παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία σε αυτόν που παράγει και εξάγει, τότε θα υστερούμε διαχρονικά σε ανταγωνιστικότητα. Οι σωστές και ποιοτικές υποδομές, οι καλοί αυτοκινητόδρομοι είναι πάρα πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των πολιτών και την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Ο κ. Καμίνης θα μιλήσει αύριο στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (Μανωλοπούλου και Μαγνησίας) στον Πύργο

Όλη η επικαιρότητα