Ηλεία

Τ. Αντωνακόπουλος: Συνέντευξη Τύπου εφ` όλης της ύλης για το Κατάκολο

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος – και με την ιδιότητα που έχει ως  πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου – στην κεντρική πλατεία του Κατάκολου (λόγω Κορονοϊού).

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της γενικότερης διοίκησης από πλευρας  του ΔΛΤΠ καθώς και στην επίλυση σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει το λιμάνι του Κατακόλου, ανάμεσα τους και η διαχείριση –στο θέμα της μεταφοράς- των επιβατών της κρουαζιέρας.

Παράλληλα ανακοίνωσε τον εξοπλισμό του ιατρείου Κατακόλου ,  μετά από προσωπική δωρεά της Μαριάννας Λάτση…

Για το Καρνάγιο…

Παίρνοντας το λόγο ο Τάκης Αντωνακόπουλος είπε πως «Έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα σε αυτό το χώρο που έχει αποτελέσει αντικείμενο δημοσιογραφικής ενασχόλησης και έρευνας. Από ότι είδατε πρώτο έφυγε από εδώ, και μάλιστα νύχτα, το καρνάγιο, μια δραστηριότητα που παρανόμως υπήρχε στη χερσαία ζώνη και στον οικισμό, που ποτέ δε θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί, που δεν είχε παραχώρηση τα τελευταία τρία χρόνια, που ρύπαινε το περιβάλλον , που η οικονομική δραστηριότητα του δεν γνωρίζω αν ήταν νόμιμη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν μπορούσε να πάρει άδεια εκεί που βρισκόταν.   Ας σημειωθεί ότι την άδεια την είχε δώσει η διοίκηση του ΔΛΤΠ το 2ο14 , ένα μήνα πριν τις εκλογές… και την υπέγραψαν μετά τις εκλογές …

Έφυγε, όπως ο ίδιος επιχειρηματίας είπε, από πρόσφατη εντολή του Λιμενάρχη . Τι άλλαξε τις τελευταίες ημέρες , αυτή η κατάσταση δεν υπήρχε  επί μακρόν ; Αυτή η εντολή πρόεκυψε μετά από ερωτήματα δικά μας αν έχει ελεγχτεί η επιχείρηση αυτή τα τελευταία χρόνια από την Λιμενική αρχή και σε τι καθεστώς λειτουργεί.  Αναγκάστηκε λοιπόν η Λιμενική αρχή ,  η οποία αδρανούσε επι μακρόν … Εάν έχει ελεγχθεί ο επιχειρηματίας γιατί δουλεύει μόνο  Σαββατοκύριακα στη μαρίνα, όπου θα έπρεπε να κόβει παράβολα από το Λιμεναρχείο (  και από την Εφορία) που εκτιμώ ότι δεν τα είχε.

Κάναμε αυτοψία την Κυριακή 29 Μαρτίου, όπου γίνονταν εργασίες χωρίς πινακίδες και δεν ξέρω γιατί δεν παρέβαινε το Λιμενικό, σε περίοδο που θα έπρεπε, λόγο κορωνοϊού, να έχει άδεια λειτουργίας από την Επιθεώρηση Εργασίας και δεν είχε τίποτα και όμως γίνονταν, ανέλκυση – καθέλκυση σκαφών.

Το 2014 τον Απρίλιο αυτή η επιχείρηση πήρε προσωρινή άδεια για τρία χρόνια από την τότε Διοίκηση, με συμβάσεις χωρίς υπογραφές… Μια κατάσταση , η οποία μόνο νόμιμη δεν ήταν και όσον αφορά την ηχορύπανση και το αισθητικό μέρος, και γενικότερα ως προς την κανονικότητα ως επιχείρησης ,  όλα ήταν εκτός νόμου και όλοι ήταν παρατηρητές.

Εμείς με μια κίνηση μέσα σε μια νύχτα το καθαρίσαμε και θα παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία για αθλοπαιδιές και άλλες δραστηριότητες. Θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση εκτός νόμου που προφανώς δεν είχε απασχολήσει καμία αρχή στην περιοχή.

Είπαν κάποιοι ότι χρειάζεται ένα καρνάγιο στα λιμάνια. Ναι, αλλά με νομιμότητα και διαφάνεια. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω αυτών. Βόλευε κάποιους; Δεν μπορούμε όμως να καταστρατηγούμε νόμους, διαφάνεια και την προστασία του Περιβάλλοντος», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Πρόσθεσε επίσης πως «Καθαρίσαμε την περιοχή, έχουμε απόφαση για παραχώρηση απορριμματοφόρου αποκλειστικά για το λιμάνι του Κατακόλου. Έχουμε έτοιμη μελέτη ύψους 180.000 ευρώ για τις κολώνες φωτισμού που οι ιστοί τους ήταν σάπιοι και επικίνδυνοι και τους οποίους κατεβάσαμε».

Προσωπική δωρεά της Μαριάνας Λάτση…

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπική δωρεά της κας Μαριάννας Λάτση για το ιατρείο Κατακόλου , λέγοντας ότι  «Προσφέραμε στο ιατρείο μηχανήματα αξίας 6.000 ευρώ , δωρεά της κας Μαριάνας Λάτση , που περιλαμβάνει και ηλεκτοκαρδιογράφο, απινιδωτή, σετ ανίχνευσης ζαχάρου, χοληστερίνης, εξεταστικό κρεβάτι και άλλα υποστηρικτικά μέσα, ώστε να αναβαθμιστεί άμεσα.

Παράλληλα είμαστε σε επαφή με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κο Καρβέλη, προκειμένου να έχουμε σταθερή παρουσία  ιατρού στο ιατρείο. Αυτό θα γίνει οργανικά με απόσπαση του ενός από τους δυο που κατέχουν τις θέσεις στο Κοινοτικό Ιατρείο Σκουροχωρίου , όπου υπάγεται και αυτό του Κατακόλου. Όλα τα παραπάνω θα βελτιώσουν κατά πολύ το επίπεδο παροχής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας».

Για τα μέσα μεταφοράς επιβατών της κρουαζιέρας…

Μιλώντας για τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν, όσον αφορά την κρουαζιέρα και την μεταφορά των επιβατών από τα πλοία , ο Τάκης Αντωνακόπουλος είπε : «Έχουμε ήδη πάρει απόφαση στο Λιμενικό Ταμείο ότι μέσα στο χώρο αποβίβασης της κρουαζιέρας όταν ξεκινήσει –  αφού τώρα λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα – θα εισέρχονται μόνο ταξί και τα λεωφορεία που συνεργάζονται με την κρουαζιέρα. Αυτό έχει τελειώσει και δεν το συζητάμε. Όποιος μας φέρει εμπόδιο θα βρει απέναντι του την Δικαιοσύνη.

Και το ΚΤΕΛ μας έχει ζητήσει να φέρει στο χώρο ανοιχτά λεωφορεία. Συμφωνούμε ως πλειοψηφία , αλλά άδειες θα πάρουν από τα υπουργεία. Εμείς λέμε ναι, αν υπάρχουν δε  παρανομίες σε  άδειες να πάνε στα υπουργεία να κάνουν προσφυγές… Από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου έχει τοποθετηθεί το να έρθουν τουρίστες , νόμιμα, στον Πύργο εμείς λέμε ναι.

Επίσης μιλάμε με τους ανθρώπους που διαθέτουν τα ζωήλατα οχήματα, να αγοράσουμε, ως Λιμενικό Ταμείο άμαξες, δημιουργώντας μια νέα ατμόσφαιρα στο Κατάκολο και να τις δώσουμε σχεδόν δωρεάν προκειμένου να αναβαθμίσουμε την εικόνα στο λιμάνι».

Για την μαρίνα…

 

Μιλώντας για την μαρίνα του Κατάκολου ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι «Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη μαρίνα με διαφάνεια γιατί υπήρχαν συμφέροντα ιδιωτικά και είχαν αναγάγει κάποιους ιδιώτες σε προνομιακούς και ουσιαστικά λειτουργούσαν τη μαρίνα για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς ήρθαμε να βγάλουμε εδώ τη φωνή του κόσμου που φοβόταν και δεν μιλούσε… Και παρόλα αυτά δυστυχώς αυτά τα άνομα συμφέροντα προσπαθούν να παίξουν σε μια συναισθηματική βάση και να βάλουν ζητήματα που αγγίζουν τα όρια κουτσομπολιού κουζίνας. Θα τα δούμε όλα και κυρίως θα δούμε ποιοι είναι υπέρ των μεγάλων αποφάσεων για το Κατάκολο και ποιοί για τα μικρά».

Για τα έργα ανάπλασης…

«Γνωρίζετε πως όλα τα μεγάλα έργα που γίνονται εδώ είναι από το ΕΣΠΑ, και πάμε με ένα ρυθμό αργό. Μιλάμε όμως για έργα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να αναφέρω ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει είναι καταξιωμένος στο χώρο του κι αυτό είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ευθύνη του Λιμεναρχείου

«Η  Χερσαία Ζώνη του λιμανιού αποτελεί ευθύνη του Λιμεναρχείου…  αυτό που συνέβαινε και στη μαρίνα μπαινόβγαινε όποιος ήθελε θα τελειώσει. Έχουμε πάρει την απόφαση ο χώρος να διασφαλιστεί και να γίνει παρκινγκ με εξαιρέσεις για τους ντόπιους και πάμφθηνο, ενώ θα εργάζονται παιδιά από το Κατάκολο.

 

Χρήματα από το ΔΛΤΠ για έργα στο Κατάκολο

 

Επίσης τουλάχιστον 50.000 ευρώ το χρόνο από το ΛΤ θα πηγαίνουν για έργα στο Κατάκολο . Στο πρόγραμμα του δήμου είναι άμεσα να φτιάξουμε ένα θέατρο πλινθόκτιστο ή ξύλινη κατασκευή, φιλικό στο περιβάλλον. Ένα θέατρο που οι θεατές θα βλέπουν και τη θάλασσα. Έχω μιλήσει με Δασάρχη και έχουμε βάλει αρκετά χρήματα για αναπλάσεις στο Κατάκολο. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε και το δρόμο που υπάρχει στην Κάστα και οδηγεί στον Άγιο Ανδρέα. Αυτά δεν είναι θα, είναι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει», συμπλήρωσε.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει θα τον δεχτούμε»…

«Υπάρχουν ορισμένοι που δεν τους απασχολούν ούτε τα έργα, ούτε ο κορονοϊός, αλλά το… σοβαρό θέμα εάν το Λιμενικό Ταμείο αποδέχτηκε την πρόταση ώστε κάποιοι που θέλουν αριστίνδην ή ως επίτιμοι, να μας βοηθήσουν.

Βεβαίως το ΔΣ του ΔΛΤΠ την αποδέχτηκε με ισοπεδωτική πλειοψηφία 6 υπέρ και 1 κατά. Ναι, ο κ. Βαρουξής έγινε αριστίδην μέλος και θέλει να βοηθήσει. Όποιος θέλει να βοηθήσει θα τον δεχτούμε. Δεν είμαστε εμπαθείς, δε διαιωνίζουμε καταστάσεις…. Οποιοσδήποτε όμως θέλει, ως άμισθος και χωρίς δικαιώματα, να βοηθήσει με την εμπειρία που έχει θα τον δεχτούμε.

Υπάρχουν τα πρακτικά, όποιος θέλει θεσμικά να τα πάρει… ευχαρίστως , ο Λιμενάρχης ψηφίζει πάντα αρνητικά ή παρών στα συμβούλια. Οι έξι που εξέφραζαν τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση είπαν αποδεχόμαστε… τέλος αυτό!

Τα υπόλοιπα στην …..κουζίνα, εδώ είναι δημόσιος χώρος».

«Ο νόμος δεν μπορεί να είναι ευνοϊκός μόνο για τον ένα»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος διευκρίνισε πως «Ο νόμος δεν μπορεί να είναι ευνοϊκός μόνο για τον ένα. Αυτό ισχύει για όλες τις αρχές. Δεν μπορεί να κυνηγάμε έναν αν έχει άδεια το αυτοκίνητο του και τα μηχανήματα που βγάζουν τα σκάφη να μην διαθέτουν πινακίδες, άδειες ή να μην έχουν κοπεί παράβολα …. Ζητάμε το έγγραφο από το Λιμεναρχείο με το οποίο εδιώχθη ο επιχειρηματίας για την παράνομη δραστηριότητα του. Για πόσα χρόνια ήταν το καρνάγιο; Η Λιμενική Αρχή έλεγχε εστιατόρια ακριβώς δίπλα , αλλά το καρνάγιο δεν το έλεγξε ποτέ;»…

Ολοκληρώνοντας ο Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι «Παραχωρήσαμε το κτίριο του Αέναον για να εγκατασταθεί το Λιμεναρχείο ,  γιατί το κτίριο που στεγάζεται σήμερα είναι ακατάλληλο. Διώξαμε το καρνάγιο που ήταν διαιώνιση μικροσυμφερόντων, ποιος μετέφερε τα σκάφη και που πήγαν; Βεβαίως θα δουλέψουν με όρους νομιμότητας και ισοτιμίας όλοι στο λιμάνι. Είμαστε εδώ για όλους και όχι για παράνομες σχέσεις, και ούτε η ανάγκη για να βρει μεροκάματο ο καθένας αποτελεί λόγο για να παραβιάζονται κατάφορα αρχές, νόμοι και αξίες…

Απαντήσεις σε ερωτήσεις…

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του ΔΛΤΠ απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που του τέθηκαν τόσο από δημοσιογράφους , που κάλυψαν την συνέντευξη Τύπου όσο και από ορισμένους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, στις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι:

-Δε θα εισπραχτούν τέλη για τραπεζοκαθίσματα, λόγω κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του λιμανιού

-Για τις πλωτές έχουμε προγραμματίσει να φύγουν να πάνε σε ένα μέρος που δε θα αποτελούν εμπόδιο και όχληση στην λειτουργία του λιμανιού. Παλιά το Λιμεναρχείο δεν έδινε άδεια για τα φύκια !!!. Αυτό που γίνεται εδώ δεν το είχαν αντιληφθεί; Κανείς δεν έκανε τίποτα…

-Φιλοδοξούμε στην παραλία από του «Ντόζη» μέχρι το σημείο που ξεκινά η χερσαία ζώνη να κάνουμε μια τύπου πεζοδρόμηση, φιλική προς το περιβάλλον, γιατί νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει πηγή ψυχαγωγίας και οικονομίας. Εκπονείται μια μικρή μελέτη που θα μας βοηθήσει να δούμε τι επιτρέπεται να γίνει…

Όλη η επικαιρότητα