Ηλεία

Συνέντευξη Γ. Λέντζα στην «Πατρίς»: «Ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα μετατραπεί σε πρωταγωνιστή»

• «Περάσαμε δοκιμασίες 2021 αλλά σταθήκαμε όρθιοι» • Δουλειά, ταχύτητα και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων οι στόχοι που έχει θέσει η δημοτική αρχή για το 2022 • Κάθε Δημοτική Αρχή αξιολογείται στο τέλος της 4ετίας και οι δημότες ξέρουν να αξιολογούν
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα έργα που έχει θέσει ως στόχους για τη νέα χρονιά παρουσίασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, και έκανε έναν απολογισμό για την χρονιά που φεύγει και ότι άφησε πίσω της στον δήμο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. Πατρίς.

Ο κ. Λέντζας, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει έργα 40 εκατ. Ευρώ, ποσό που κανείς άλλος δήμος της Ηλείας, δεν έχει, ενώ σημείωσε πως οι στόχοι που έχει θέσει η δημοτική αρχή για τη νέα χρονιά «εμπερικλείονται στο τρίπτυχο, δουλεία, επιτάχυνση των διαδικασιών, και των έργων, καθώς και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου» προκειμένου ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή.

Μέσα στο 2021 ποιοι στόχοι σας ως Δημοτική Αρχή πραγματοποιήθηκαν και ποιοι όχι;

«To 2021 ήταν μια δύσκολη χρόνια που σημαδεύτηκε από τον κορωνοιό. Αν προσθέσουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας στις αρχές του Δεκέμβρη καταλαβαίνετε πως μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα πολλαπλών αναγκών του Δήμου μας, και δικαιολογημένων απαιτήσεων των Συνδημοτών μας.

Μέσα στο 2021καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή με τη βοήθεια των Υπηρεσιών του Δήμου μας (Τεχνική, Οικονομική, Προγραμματισμού), την έναρξη ή και περαίωση μια σειρά έργων, και ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια:

1.Την έναρξη της Ανακύκλωσης για πρώτη φορά στο Δήμο μας.

2.Την έγκριση από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ για το έργο που θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της Βουπρασίας με απευθείας παροχή ποιοτικού, και ποσοτικού νερού από το φράγμα του Πηνειού, μέσω διυλιστηρίου προυπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.

3.Την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου της Ανδραβίδας.

4.Την διάνοιξη της οδού Σπηλιοπούλου στα Λεχαινά, που θα επιλύσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα στο κέντρο των Λεχαινών.

5.Την αντικατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης στη Βάρδα και στο Νησί.

6.Την έναρξη των εργασιών για το Βιολογικό καθαρισμό στις Τοπικές Κοινότητες του Νεοχωρίου, Στρουσίου, Σταφιδοκάμπου.

7. Την οικονομική τακτοποίηση, και εξόφληση, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, μέσω επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για όλες τις τελεσίδικες, και ληξιπρόθεσμες δικαστικές αποφάσεις, γιατί υπήρχε άμεσος κίνδυνος για αναγκαστικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς του Δήμου μας.

8.Την υποβολή προτάσεων στο Προγράμμα «Α. Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και μια σειρά αποδοχών στις υποβολές προτάσεων στο Πράσινο Ταμείο, στο ΥΜΕΠΕΡΡΑ, στην Περιφέρεια, δημιουργώντας μια παρακαταθήκη για το 2022 αφού το Τεχνικό Πρόγραμμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε με όλες τις χρηματοδοτήσεις ως Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, προϋπολογισμός μεγαλύτερος σε σχέση με όλους τους άλλους Δήμους της Ηλείας.
Είναι ακόμα και άλλα πολλά έργα για τα οποία θα γίνει ειδική μνεία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Τη φετινή χρονιά ο δήμος βρέθηκε ακόμα μια φορά σε δεινή θέση εξαιτίας των ζημιών από την κακοκαιρία. Για να μην υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και τη νέα χρονιά, τι πρέπει να αλλάξει;

«Σίγουρα ο Δήμος μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δύσκολη, και πρωτόγνωρη κατάσταση. Από τη πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε δίνοντας μάχη με το χρόνο και ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια να κάνουμε παρεμβάσεις σε Κοινότητες και Οικισμούς που είχαν αποκοπεί από τα υπόλοιπα σημεία του Δήμου μας, όπως η Κοινότητα του Αγ. Χαράλαμπου, τα Μελίσσια και η Κοινότητα της Μέλισσας, ο Αγ. Γεώργιος, η Κοινότητα Ξενιών, και η Μανολάδα. Προβλήματα παρουσιάστηκαν σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας και ιδιαίτερα στο Κάστρο, στη Μυρσίνη, στην Ανδραβίδα, στο Νεοχώρι, στη Ν. Μανολάδα, και σε όλη την ορεινή περιοχή της Βουπρασίας και των Λεχαινών. Προχωρήσαμε άμεσα σε συνεργασία με την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας εκπονώντας 12 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Αυτά ήταν τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να ληφθουν και θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες τόσο για την επούλωση των πληγών που μας άφησε η θεομηνία όσο και να μειώσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισης πλημμυρικων φαινομένων στις πόλεις μας.

Από την επόμενη μέρα αναλάβαμε συγκεκριμένες, και στοχευμένες πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας συναντήσεις στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Υποδομών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, και σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάλαμε τις βάσεις για την εκπόνηση μελέτης «master plan» που θα αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και στη συλλογή των υδάτων για να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια μελέτη στη περιοχή μας και σίγουρα θα απαιτηθεί και χρόνος μέχρι η μελέτη να μετουσιωθεί σε εφαρμογή».

Αν κάνατε τώρα έναν απολογισμό της χρονιάς, πώς θα «βαθμολογούσατε» τον Γιάννη Λέντζα ως δήμαρχο;

«Τη βαθμολογία και την αξιολόγηση των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής την δίνουν οι Δημότες. Και να ξέρετε πως η κρίση τους είναι σχεδόν πάντα σωστή. Άλλωστε κάθε Δημοτική Αρχή αξιολογείται στο τέλος της 4ετίας».

Οι στόχοι για τη νέα χρονιά που έρχεται; Τι υπάρχει στην ατζέντα;

«Οι στόχοι για τη νέα χρονιά εμπερικλείονται στο τρίπτυχο, δουλειά, επιτάχυνση των διαδικασιών, και των έργων, καθώς και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου προκειμένου ο Δήμος μας να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή κάτι που το οφείλουμε όλοι απέναντι στα παιδιά μας και στη νέα γενιά. Υπάρχουν πολλά έργα που έχουν στοχοποιηθεί ως βασικές προτεραιότητες και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022 όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός της Βάρδας, το Υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, η ανάπλαση της πλατείας της Ανδραβίδας, η αποπεράτωση και η χρήση των αποθηκών του ΑΣΣΟ στα Λεχαινά, και πολλά ακόμα έργα με ιδιαίτερη σημασία για κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου μας».

Όλη η επικαιρότητα