Επιχειρήσεις Οικονομία

Συνέντευξη για δουλειά: Τι απαντώ σε επτά «δύσκολες» ερωτήσεις

Για να πετύχει ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη για δουλειά, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται είναι και η καλή προετοιμασία.
Ακούστε το άρθρο

Για να πετύχει ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη για δουλειά, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται είναι και η καλή προετοιμασία.

Οι απαιτητικές ερωτήσεις, άλλωστε, οδηγούν πολύ συχνά σε βιαστικές απαντήσεις. Έτσι, για να αποφευχθεί μια αρνητική κατάσταση, καλό είναι να έχουμε προετοιμαστεί επαρκώς.

Και πώς το κάνουμε αυτό; Κάνοντας εικονικές συνεντεύξεις με τον καθρέπτη μας, στις οποίες απαντούμε σε δύσκολες ερωτήσεις. Ποιες είναι αυτές;

Η Manpower Group έρχεται να μας βοηθήσει, παρουσιάζοντας μερικές από τις λεγόμενες δύσκολες ερωτήσεις, ενώ μάς συμβουλεύει για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τις απαντήσεις μας.

Για ποιο λόγο θέλετε να μετακινηθείτε από την υπάρχουσα εργασία σας;
Ο συνεντευξιαστής προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του υποψηφίου, εάν είναι απογοητευμένος ή δυσαρεστημένος με την τρέχουσα εργασία του και αν υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν παρόμοια ζητήματα στην περίπτωση που θα προσληφθεί. Για όσους αναζητούν εργασία και είναι πρόσφατα άνεργοι, ο εργοδότης ενδιαφέρεται να μάθει τον λόγο που διεκόπη η τελευταία τους συνεργασία.

Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτήν τη θέση/την εταιρεία μας;
Ο συνεντευξιαστής ενδιαφέρεται πραγματικά για την αξία που μπορείτε να προσδώσετε στην εταιρεία και αν οι δεξιότητες σας μπορούν να εναρμονιστούν με τους στόχους του οργανισμού και με τη θέση εργασίας. Προσπαθεί επίσης να αντιληφθεί εάν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για τη θέση ή/και την εταιρεία για τους σωστούς λόγους.

Τι είναι σημαντικό για εσάς σε ένα περιβάλλον εργασίας;
Όταν ο  συνεντευξιαστής κάνει αυτήν την ερώτηση προσπαθεί να διαπιστώσει εάν ο υποψήφιος ταιριάζει με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και την κουλτούρα της εταιρείας. Προσπαθεί επίσης να καταλάβει τους τομείς στους οποίος ο υποψήφιος θα έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον και προτίμηση για να ασχοληθεί εάν προσληφθεί.

Γιατί να σας προσλάβουμε; Τι σας κάνει τον ιδανικό υποψήφιο για αυτόν το ρόλο;
Με μία τέτοια ερώτηση ο συνεντευξιαστής θέλει να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος έχει τα κατάλληλα προσόντα, τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία που είναι απαραίτητα για τη θέση. Επιπλέον, αξιολογεί την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο.

Περιγράψτε μας μια κατάσταση όπου αποτύχατε να φέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θέτοντας αυτή την ερώτηση ο συνεντευξιαστής θέλει να καταλάβει εάν ο υποψήφιος είναι ειλικρινής και εάν παραδέχεται μια αποτυχία του. Ακόμα τον οδηγεί στο να ανακαλύψει αν ο υποψήφιος μαθαίνει από τα λάθη του και αν παίρνει ρίσκα.

Πείτε μας ένα επίτευγμα για το οποίο είστε υπερήφανος.
Στόχος του συνεντευξιαστή σε αυτήν την ερώτηση είναι να διαπιστώσει τι είναι σημαντικό και τι έχει αξία για τον υποψήφιο αλλά και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Περιγράψτε μας πώς διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις στον χώρο της εργασίας.
Εδώ ο συνεντευξιαστής προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος είναι συγκαταβατικός και αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη περιστατικά συγκρούσεων που έχουν συμβεί ή υπάρχει πιθανότητα να συμβούν στο εργασιακό του περιβάλλον. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στον χώρο εργασίας, επομένως ο εργοδότης θέλει να μάθει εάν μπορείτε να τις διαχειριστείτε με εποικοδομητικό τρόπο.

Όταν απαντάτε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, θα πρέπει να δίνετε σύντομες απαντήσεις (που δεν υπερβαίνουν τα 2 λεπτά), να είστε θετικοί και ειλικρινείς. Κάθε υποψήφιος που προετοιμάζεται κατάλληλα απαντώντας αυτές τις 7 ερωτήσεις, θα διαπιστώσει ότι οι συνεντεύξεις δεν θα είναι πλέον τόσο μεγάλη πρόκληση.

Πηγή: moneyreview.gr

Όλη η επικαιρότητα