Αρθρογραφία

Συνεργαστείτε από τώρα γιατί…

arthro.png
Συνεργασία και σταθερότητα μετά τις εκλογές επικαλούνται πολλοί και ίσως αυτό να επιθυούν οι πολίτες. Το δείχνουν άλλωστε με το νωχελικό ενδιαφέρον τους μπροστά στις εκλογές, φανερά απογοητευμένοι με τα όσα έχουν εισπράξει από τις πολιτικές πρακτικές. 
 
Είναι οι πολίτες εκείνοι που γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος οι συνέπειες για την τσέπη τους και τις υποχρεώσεις των προαπαιτούμενων θα παραμείνουν οι ίδιες, ενδεχομένως δε, πιο οδυνηρές από το κόστος μιας νέας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 
 
Μην ξεχνάμε εδώ ότι η χώρα μπήκε στην εκλογική διαδικασία (μαζί και ένα δημοψήφισμα) οκτώ φορές, σε διάστημα έξι ετών! Τον Οκτώβριο του 2009, τον Μάιο του 2012, τον Ιούνιο 2012, τον Μάιο του 2014, τον Ιούνιο του 2014, τον Ιανουάριο του 2015, τον Ιούλιο του 2015 και τώρα τον Σεπτέμβριο του 2015. 
 
Η οικονομική αιμορραγία συνεχίζεται σε επικίνδυνους ρυθμούς που ασφαλώς δε μας δίνει ελπίδες ανάκαμψης ενώ με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, η αγορά έχασε μόνο αυτό το καλοκαίρι το ποσό 1,3 δισ. ευρώ. 
 
Η συγκεκριμένη εικόνα προειδοποιεί ότι κάτι πρέπει να γίνει σύντομα αφού το λιανικό εμπόριο βρίσκεται στα όριά του και αναμφιβόλως δε θα αντέξει περαιτέρω απώλειες. Ήδη εργοδότες και καταστηματάρχες προχωρούν σε απολύσεις ή σε υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών μισθοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. 
 
Ευτυχώς που το καλοκαίρι βοήθησε λίγο ο τουρισμός αφού σε ορισμένες περιοχές ακολούθησε αντίστροφη πορεία σε σχέση με υπόλοιπους δείκτες υπηρεσιών και αγοράς στην Ελλάδα. 
 
Οι τουρίστες του εξωτερικού για καλή μας τύχη αγνόησαν τους… γκουρού της διεθνούς οικονομίας που «τρομοκρατούσαν» την παγκόσμια σκέψη για την επερχόμενη οικονομική μας καταστροφή και γύρισαν την πλάτη στις τοποθετήσεις Σόιμπλε περί δραχμής και χρεοκοπίας του τόπου εν μέσω των διακοπών τους!… 
 
Οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν μια πραγματικότητα, αλλά κάπου εκεί θα πρέπει να τελειώσουν. Η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από τη σημερινή και από αυτές που θα ακολουθήσουν μέχρι την κάλπη. Αυτοδυναμία δε θα υπάρξει, άρα απαιτείται συνεννόηση και συμφωνία. Όπως έγινε και πριν από την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου, όπως ακριβώς πρέπει να συμβαίνει σε κάθε κρίσιμη ώρα για τη χώρα. 
 
Η προεκλογική αντιπαράθεση, δεν αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για κάτι τέτοιο. Ακόμη και οι «κορώνες» των πολιτικών αρχηγών από τις
πρώτες συγκεντρώσεις δε μας αφήνουν καν να σκεφτούμε το ενδεχόμενο της συνεργασίας. 
 
Η ανάγκη ωστόσο θα το επιβάλλει και άμεσα. «Μέτωπα» πολλά δεν μπορεί να υπάρξουν και οι εκλογές δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις φράσεις «παλιό και νέο», «σύγχρονο και οπισθοδρομικό», «μπροστά και πίσω» και όλα τα υπόλοιπα γιατί ο κοσμάκης δεν πείθεται πλέον ούτε από τα συγκεκριμένα διλήμματα. 
 
Η αποτυχημένη διακυβέρνηση της Ελλάδας καθ’ όλη την περίοδο της ύφεσης «δείχνει τον δρόμο» μιας ξεκάθαρης και όχι θολής πορείας για τη συνέχεια. Και όσοι συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση καλό είναι να πάνε συνειδητοποιημένοι από τώρα, πολύ πριν τις εκλογές. Έτσι και αλλιώς αυτές, τούτη την περίοδο, μικρή σημασία έχουν… 
 
Η αποτυχημένη διακυβέρνηση της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης από το 2009 μέχρι σήμερα, «δείχνει» τον δρόμο μιας ξεκάθαρης και όχι θολής.
 
Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα