Αποδράσεις Αχαϊα

Συνεβρό Αχαϊάς: Ένα παραμυθένιο θεματικό πάρκο κρυμμένο στο βουνό

Το 1920 κατοικούσαν στο χωριό 30 άτομα. Το 1928 υπερδιπλασιάστηκαν οι κάτοικοι και έγιναν 77.
Ακούστε το άρθρο

Το Συνεβρό είναι χωριό της Αχαΐας και υπάγεται στον Δήμο Αιγιαλείας. Βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Κριού, λίγο πιο πάνω από τη Σβυρού και σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων, με τα σπίτια του διασκορπισμένα σε δύο επίπεδα (γειτονιές). Έχει πληθυσμό 38 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών, το 1851 στο χωριό κατοικούσαν 173 άτομα. Τα επόμενα χρόνια η διακύμανση του πληθυσμού ακολούθησε μια σταθερά πτωτική πορεία. Έτσι το 1879 οι κάτοικοι μειώθηκαν σε 166. Το 1896 ήταν 121. Το 1920 κατοικούσαν στο χωριό 30 άτομα. Το 1928 υπερδιπλασιάστηκαν οι κάτοικοι και έγιναν 77.

Αξιοσημείωτη είναι και η παράδοση, που αναφέρεται στο πώς πήρε το όνομά του το χωριό. Τα πολύ παλιά χρόνια στην περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο δάσος και εκεί ζούσαν πολλά ζώα, μεταξύ των οποίων και ελάφια. Επειδή το νεογέννητο ελαφάκι λεγόταν “νεβρός” και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής συναντούσαν πολλούς μικρούς “νεβρούς” στα πέριξ, ονόμασαν τον οικισμό τους “Συ-νεβρό”. Αυτή η ονομασία παραμένει ως σήμερα. Είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής, που δεν άλλαξαν όνομα κατά τη δεκαετία του 1950. Αν και σε επίσημα έγγραφα έχει επικρατήσει η ορθογραφία Σινεβρό οι ιστορικές πηγές το καταγράφουν Συνεβρό.

Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, στο Συνεβρό Αιγιαλείας (Ακράτα) ο χώρος Πολιτισμού και Αναψυχής «Area Synest» αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό εκδρομών για οικογένειες, παρέες φίλων, σχολείων αλλά και επισκεπτών που αγαπούν να εξερευνούν το μεγαλείο της φύσης. Το πάρκο είναι φτιαγμένο πράγματι «σε ένα τοπίο μυστικό, έντονο και μοναδικό» και ο Μαρτίκ Μανικιάν, ο εμπνευστής και δημιουργός του, μας καλεί να περιηγηθούμε και να γίνουμε ένα με τη φύση έχοντας «προσθέσει» στο απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο «πινελιές» υψηλής αισθητικής που διεγείρουν τις αισθήσεις όλης της οικογένειας.

Το Θεματικό Πάρκο «Area Synest» προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία πεζοπορίας στους λιθόστρωτους δρόμους του, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει από κοντά τα χωριά ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως το Κοτοχωριό με τα σπάνια είδη πουλερικών , το Κουνελοχωριό , τα παγόνια, τη λίμνη με τις λιβελούλες, να θαυμάσει την μοναδική βλάστηση ενός επίγειου παράδεισου, να πραγματοποιήσει δραστηριότητες ύφανση αργαλειού, να ταξιδέψει στον τρόπο ζωής του παρελθόντος μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο του Πάρκου, να απολαύσει μία ποικιλία γεύσεων παραδοσιακής Ελληνικής και Αρμένικης κουζίνας.

Θεματικές ενότητες του Πάρκου

Η Γωνιά των Περιστεριών

Σ’ ένα καλαίσθητο και ιδιαίτερο περιστερώνα, φιλοξενούνται διάφορες ράτσες περιστεριών απ’ όλο τον κόσμο. Η κάθε μια είναι ξεχωριστή και διαφορετική, με χρώματα και μεγέθη που μαγεύουν με την παρουσία τους.

Το Κοτοχωριό

Διαφορετικές ράτσες από κότες κατοικούν και φιλοξενούνται στα προσεγμένα και κομψά ¨κοτόσπιτα¨, στο διάσημο αυτό χωριό, με τα ιδιαίτερα χρώματα και χαρακτηριστικά.

Το Κουνελοχωριό

Σ’ ένα πανέμορφο τοπίο με έντονη βλάστηση και δέντρα, φιλοξενούνται αυτά τα υπέροχα μικρά και παιχνιδιάρικα ζωάκια, τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρήσει και να παίξει μαζί τους.

Λίμνη με Πάπιες & Κύκνους

Το βασικό στοιχείο του πάρκου, είναι το νερό. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά πάπιες και χηνόπαπιες να κολυμπούν ανέμελα στη λίμνη, να παρατηρήσει τη συμπεριφορά των υπέροχων αυτών πτηνών, να τις ταΐσει και να ταξιδέψει νοητά μαζί τους…

Η Φωλιά

Πρόκειται για μια χειροποίητη φωλιά πουλιών στο ¨γεροπλάτανο¨, ανθρωπίνων διαστάσεων, μια πραγματικά έκπληξη όταν ανακαλύψει κανείς πως μπορεί να επισκεφτεί το εσωτερικό της.

Όλη η επικαιρότητα