Ηλεία

Συνήγορος του Πολίτη: «Βόμβα» κατεδάφισης στα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα

Ακούστε το άρθρο

«Βόμβα» στα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα βάζει ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς με έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η εφ. «Πατρίς», ζητά από τον δήμο Zαχάρως να δρομολογήσει την άμεση κατεδάφιση του κτίσματος κάτω από σπήλαιο των Ανιγριδών Νυμφών, ως «επικινδύνου ετοιμόρροπης οικοδομής»!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, ο δήμος Ζαχάρως πρέπει αρχικά να ενημερώσει την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία ανήκουν τα Λουτρά, ώστε να δρομολογήσει τις διαδικασίες κατεδάφισης. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η ΕΤΑΔ, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι οφείλει ο δήμος να κατεδαφίσει το κτίριο και να καταλογίσει τα έξοδα στην ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, το συγκεκριμένο κτίσμα έχει κριθεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο σε έκθεση της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων. Η Υπηρεσία από το 2002 δεν το έχει κρίνει διατηρητέο μνημείο, ενώ και Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού τόνισε με γνωμοδότησή της από τον Φεβρουάριο του 2017 ότι δεν έχει αντίρρηση στην κατεδάφισή του. Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλείται γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Ηλείας, υπέρ της κατεδάφισης, και για αυτό ζητά από τον δήμο Ζαχάρως να προβεί στην ταχύτερη δυνατή κατεδάφιση του κτίσματος.

Κάθετα αντίθετος
ο δήμος Ζαχάρως

Ωστόσο, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ότι ο δήμος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατεδάφισή του και ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια ενέργεια με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

«Είμαστε τελείως αντίθετοι με την κατεδάφισή του, διότι το συγκεκριμένο κτίριο το συνδέει το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο με τη σπηλιά. Αποτελεί κρίσιμο κτίσμα που διασφαλίζει την ολοκληρωμένη λειτουργία και αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στη σπηλιά, η οποία σε άλλη περίπτωση θα είναι απροσπέλαστη. Τυχόν κατεδάφισή του πέρα από το ότι είναι περιττή, θα ζημίωνε το δημόσιο συμφέρον διότι θα μείωνε την αξία της δημόσιας περιουσίας, αφού είναι αδύνατη η κατασκευή νέου κτίσματος, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Φάμελος, προσθέτοντας ότι θα στείλει, όπως οφείλει, τα έγγραφα στην ΕΤΑΔ, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο κατεδάφισης κα ζητά την ένταξή του σε πρόγραμμα αξιοποίησης.

«Εμείς θα υποβάλουμε τα έγγραφα στην ΕΤΑΔ, αλλά είμαστε τελείως αντίθετοι  στην κατεδάφιση. Δεν συναινούμε και επιθυμούμε να το εντάξει η ΕΤΑΔ σε ένα από τα προγράμματα αναπαλαίωσης για την καλή λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και συνολικά για την αξιοποίηση του Καϊάφα», σημείωσε ο δήμαρχος Ζαχάρως και επανέλαβε τη θέση της δημοτικής αρχής για παραχώρησή του Καϊάφα στον δήμο.

«Εμείς θα προτείνουμε ξανά στην ΕΤΑΔ να μας το παραχωρήσει αν δεν μπορεί να το αξιοποιήσει, ώστε να φροντίσουμε εμείς για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του. Ο δήμος είναι αυτός που το καθαρίζει και το συντηρεί καθημερνά. Δηλαδή όλα εμείς να τα κάνουμε, αλλά η ΕΤΑΔ να αδιαφορεί για τη λειτουργία των Λουτρών; Η σπουδαιότητα του Καϊάφα υπερβαίνει όχι μόνο την Ηλεία αλλά και τα ελληνικά όρια, είναι παγκόσμιας μοναδικότητας», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Φάμελος.

Όλη η επικαιρότητα