Ηλεία

Συνολική πρόταση ανάπτυξης της Ηλείας σε έξι βασικούς άξονες

Σε έξι βασικούς άξονες, που καλύπτουν όλο το αναπτυξιακό φάσμα, συνοψίζεται το πλαίσιο προτάσεων για την ανάπτυξη της Ηλείας ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 5 & 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.

Πρώτο και κυριότερο είναι η πορεία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, του οποίου τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν επαληθευτεί αλλά αντιθέτως έχουν καταστήσει ασαφές τον χρόνο υλοποίησης του έργου.

«Δεν μπορούμε πλέον να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο από την δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για χρονοδιάγραμμα σαφές και συγκεκριμένο, με  ημερομηνία έναρξης των εργασιών. Οτιδήποτε  άλλο δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος.

Δεύτερο θέμα που αφορά τις υποδομές και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση λόγω της άμεσης συσχέτισης με την Πάτρα, είναι ο σιδηρόδρομος. Από την πλευρά της ΠΕ Ηλείας εδώ και καιρό εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για την αχαϊκή κωλυσιεργία με την περίφημη υπογειοποίηση.

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε καταθέσει μέσα από την εφ.  «Πατρίς» την πρότασή του για την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής, για να μη χαθεί άλλος χρόνος και συνεχιστεί η απομόνωση της Ηλείας.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια για την νέα γραμμή, ούτε και το Υπουργείο όμως οφείλει να περιμένει άλλο την Πάτρα. Ας εξυπηρετήσουν όπως  νομίζουν τα συμφέροντά του αλλά να αντιληφθούν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Έχουμε την πρόταση, ο ΟΣΕ μπορεί άμεσα να ωριμάσει το έργο το οποίο κοστολογείται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Έχουμε το σχέδιο και τους πόρους. Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ζητάμε», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Αρδευτικό, Καϊάφας και αεροδρόμιο Επιταλίου

Τρίτο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί από τους φορείς της Ηλείας, είναι το ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης του Καϊάφα για την Ηλεία δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο κ. Γεωργιόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη ολιστικής παρέμβασης μέσα από ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Καϊάφα, πέρα από τα 5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Επί τάπητος θα τεθεί και η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, καθότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ηλειακής οικονομίας και το εγγειοβελτιωτικό δίκτυο βρίσκεται σε χρόνια εγκατάλειψη.

«Έχουμε ώριμη μελέτη υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου για το σύνολο της Ηλείας, προϋπολογισμού 67,5 εκατ. Ευρώ. Προχωράμε ταχύτατα στην επικαιροποίησή της. Έχουμε θέσει με τον Περιφερειάρχη στο Υπουργείο αίτημα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και διεκδικούμε το σύνολο της χρηματοδοτήσεως του έργου.

Η Πέμπτη και –ίσως η πιο φιλόδοξη- επιδίωξη των Ηλείων είναι να ξανανοίξει ο «φάκελος» του αεροδρομίου Επιταλίου, ώστε να αξιοποιηθεί κυρίως για τουριστικούς σκοπούς.

«Έχουμε καταθέσει επισήμως πλήρως τεκμηριωμένο αίτημα-φάκελο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον χαρακτηρισμό του αεροδρομίου σε Πεδίο Προσγείωσης Γενικής Αεροπορίας. Μέσα από αυτή την προσπάθεια θέλουμε να δώσουμε ζωή στο αεροδρόμιο μέσω της λειτουργίας του κατ΄αρχάς για τις ανάγκες της Αερολέσχης και περαιτέρω για την προοπτική υποδοχής ιδιωτικών αεροσκαφών τουριστικού ενδιαφέροντος που έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους για το σκοπό αυτό», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος και έκανε λόγο για ανάγκη καθαρών δεσμεύσεων.

«Στη χώρα μας, δυστυχώς, η αυτοδιοίκηση αποτελεί όμηρο στα χέρια ενός υπερσυγκεντρωτικού κεντρικού κράτους. Αυτό που οφείλει να κάνει είναι να διεκδικεί με σχέδιο και συνέπεια. Στο πλαίσιο αυτό με την ευκαιρία του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, η Ηλεία διεκδικεί μια ισόρροπη ανάπτυξη, όχι με λόγια και αόριστες εξαγγελίες αλλά με έργα και πράξεις. Θέλουμε άμεσες λύσεις με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, με στόχους, με υπογραφές, με αποτελέσματα», είπε με νόημα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα