Ευρώπη

Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Παραδοχή Λουκασένκο για βοήθεια μεταναστών να περάσουν στην ΕΕ

Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία καταγγέλλει ότι και τη νύχτα έγινε προσπάθεια από μετανάστες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λευκορωσία, με τον πρόεδρο Λουκασένκο να παραδέχεται σε συνέντευξη ότι έχουν βοήθεια από το Μινσκ για να περάσουν στην Ε.Ε. Ο Παντελής Γκόνος κατέγραψε με την κάμερα της ΕΡΤ τη μαρτυρία τριών μεταναστών που μεταφέρθηκαν σε αρχηγείο της συνοριοφυλακής μετά την πενθήμερη παραμονή τους στο δάσος μέσα στο ψύχος και χωρίς φαγητό.

Δύο μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις πολωνικές αρχές σε αρχηγείο της Συνοριοφυλακής. Ο νεαρότερος από τους δύο, 20χρονος Κούρδος από το Ιράκ, έκανε έκκληση για άσυλο. Συνολικά ήταν τρεις και εντοπίστηκαν στο δάσος από τους Πολωνούς, έχοντας μείνει μέρες στο κρύο.

Στο νοσοκομείο ο 20χρονος ξέσπασε σε κλάματα. ενώ ο 42χρονος Μανσούρ Νασάρ από τη Συρία κατήγγειλε: «Ο λευκορωσικός στρατός μας είπε: Εάν γυρίσετε πίσω θα σας σκοτώσουμε».

Έξω από τον συνοριακό σταθμό οι πολωνικές δυνάμεις είναι ενισχυμένες.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών έχει μεταφερθεί σε αποθήκες κοντά στα σύνορα, η Πολωνία καταγγέλλει πως με τη βοήθεια των Λευκορώσων μέσα στη νύχτα έγιναν κι άλλες προσπάθειες παραβίασής τους…

Στις αποθήκες επικρατεί χάος… Στιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, με ελάχιστο φαγητό και νερό. Μέσα στην αποθήκη υπάρχουν περίπου 2.000 άνθρωποι.
Καταπονημένοι και με δάκρυα στα μάτια οι πρώτοι Ιρακινοί πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σύνορα, έφτασαν στην πατρίδα τους…

Για πρώτη φορά μιλώντας στο BBC ο Αλεξαντρ Λουκασένκο παραδέχτηκε πως είναι πολύ πιθανό οι Λευκορώσοι φρουροί να αφήνουν κόσμο να περάσει τα σύνορα…

«Οι δικοί μας φρουροί, βοηθούν τους μετανάστες να μπουν σε πολωνικό έδαφος; Είναι πολύ πιθανό. Απολύτως πιθανό. Μπορεί κάποιος να τους βοήθησε, αλλά δεν πρόκειται καν να το ερευνήσω» είπε ο Λουκασένκο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αρνείται όμως τις κατηγορίες ότι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στα σύνορα με βοήθεια από το Μινσκ…

Η παραδοχή του Λουκασένκο στο ΒΒC ότι ίσως και να άφησαν οι συνοριοφύλακες να περάσουν πρόσφυγες στην Πολωνία επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις κατηγορίες της Βαρσοβίας, ότι οι Λευκορώσοι εμπλέκονται στις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων.

Η Πολωνία βλέπει αλλαγή τακτικής από το Μινσκ, για να παρατείνει την κρίση. Ότι δηλαδή οι κάμερες δείχνουν τον άδειο καταυλισμό και όλους τους πρόσφυγες να είναι σε κλειστούς χώρους. Την κατηγορεί όμως ότι όχι μόνο τους βάζει σε λεωφορεία και φορτηγά και τους φέρνει στα σύνορα τη νύχτα για να τα περάσουν. Αλλά και ότι οι Λευκορώσοι εμποδίζουν το έργο των Πολωνών ρίχνοντάς τους λέιζερ στα μάτια ή λέγοντας στους μετανάστες να είναι βίαιοι απειλώντας ότι θα τους σκοτώσουν αν γυρίσουν πίσω.

Και η Πολωνία πάντως εφαρμόζει σκληρή γραμμή στο θέμα. Κάτι που φάνηκε και από την ιστορία των δύο μεταναστών που από το νοσοκομείο μεταφέρθηκαν αμέσως στο κτήριο της συνοριοφυλακής.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρακολουθούν στενά αυτά τα γεγονότα ήταν βέβαιες ότι μπορεί οι δύο άντρες να απελαύνονταν ακόμη και σήμερα, γιατί έτσι γίνεται με πολλές περιπτώσεις όταν δεν απαιτείται νοσηλεία.

Το γεγονός όμως ότι η μεταγωγή τους έγινε on camera, ώθησε τις αρχές να ακολουθήσουν τη διαδικασία με την παρουσία του δικηγόρου και την αίτηση ασύλου.

Η Πολωνία λέει ότι έτσι μόνο θα απωθήσει άλλες αφίξεις αλλά δέχεται επικρίσεις για την πρακτική της και από την Ευρώπη, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν πληρη πρόσβαση στην αποκλεισμένη ζώνη, για να βοηθήσουν όσο μπορούν εκείνους που βρίσκονται μέσα στο δάσος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα