Οικονομία

Συνταξιούχοι: Μόνιμος μηχανισμός για την 13η σύνταξη – Ποιους αφορά και πώς θα μοιράζεται

Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με “προίκα’ 1 δισ. ευρώ προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης έχει ενσωματώσει ετήσια αυξημένη χρηματοδότηση του συστήματος με 0,5% του ΑΕΠ και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η νέα παροχή θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” κερδισμένοι από το μέτρο αναμένεται πως θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι, αν και τα ποσά που θα λαμβάνουν θα είναι σε συνάρτηση με το συνολικό τους εισόδημα. Μάλιστα, ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα ποσά αυτά θα γνωστοποιούνται νωρίτερα, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εντάξουν στο οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Στο προωθούμενο σχέδιο δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να αποδεικνύεται ότι δικαιούχοι θα είναι μόνο αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η Κομισιόν έχει καταθέσει εγκαίρως τις ενστάσεις της ως προς τις παροχές επιδοματικού τύπου προς τους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι μειώνουν το σχετικό μερίδιο των κοινωνικών παροχών που δαπανώνται για τους νέους και τις ομάδες ασφαλισμένων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας ( όπου ο κίνδυνος φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερος).

Για τον λόγο αυτόν, πηγές από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “ ότι ο νέος μηχανισμός θα είναι ενσωματωμένος στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τονίζεται ότι το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που δόθηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση ως “13η σύνταξη “θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020 πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μορφή του επιδόματος όμως αναμένεται διαφορετική και προσαρμοσμένη στα δεδομένα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων καθώς όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός “σύντομα η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή”.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μόνιμη στήριξη, ένας μηχανισμός στήριξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων , προκειμένου να μην καταβάλλεται με τη μορφή του επιδόματος, ούτε με τη μορφή που είχε το ΕΚΑΣ.

enikos.gr

Όλη η επικαιρότητα