Βιβλίο Πολιτική

Συντάξεις πείνας έως το 2022 – Αποκαλυπτικά στοιχεία στο νέο βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου

Νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ έρχονται με τις περικοπές των συντάξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί έως το 2022, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Τα στοιχεία-αποκάλυψη τεκμηριώνονται με το νέο βιβλίο του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, με τίτλο «Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Ασφάλιση στη Σύγχρονη Ελλάδα»,  που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα αμφιθεατρική αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου. Για το βιβλίο μίλησαν οι Νίκος Καλάκος, Γεν. Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Δημήτρης Μπούρλος, Δικηγόρος, Εκδότης Περιοδικού (Νομοθεσία ΙΚΑ), Σάββας Ρομπόλης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Γιώργος Ρωμανιάς, Οικονομολόγος, πρώην Δικηγόρος, πρώην γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Υπουργείου Εργασίας.

Στο βιβλίο των 510 σελίδων, αναφέρεται ότι ήταν λάθος η σύνδεση του ασφαλιστικού με το Δημόσιο Χρέος με το Μνημόνιο του 2010 (σ.σ: επί Γ. Παπανδρέου) καθώς αποτέλεσε τη θρυαλλίδα συνεχών υποτιμήσεων στο εισόδημα των συνταξιούχων. Συνέχεια των μέτρων αυτών είναι η επικαιροποίηση του τρίτου Μνημονίου με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τον περασμένο Μάιο, με τον οποίο επιβάλλονται νέα μέτρα 10 δισ. ευρώ από τις περικοπές συντάξεων ως και το 2022.

Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 7,12 δισ. ευρώ από τις μειώσεις ως 18% στις κύριες συντάξεις και από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση αποτίμησης των μέτρων που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άλλα 675 εκατ. ευρώ είναι οι περικοπές προσωπικών διαφορών από τις επικουρικές συντάξεις, άλλα 250 εκατ. ευρώ είναι οι «μειώσεις» από το πάγωμα συντάξεων ως το 2022 και μαζί με το νέο σύστημα δυσβάσταχτων εισφορών το «πακέτο» μέτρων αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

Δυσβάστακτος ο λογαριασμός

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Κοινωνική Ασφάλιση τέθηκε στην υπηρεσία του χρέους και στη διάθεση των δανειστών. Έχει αποκοπεί από το βασικό-διαχρονικό της στόχο: την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων. Το πολιτικό προσωπικό όλων των κυβερνητικών αποχρώσεων, με το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 και τον νόμο Κατρούγκαλου, «έστειλε τον λογαριασμό» τού χρεοκοπημένου συστήματος στους συνταξιούχους-ασφαλισμένους. Θέσπισε ένα νέο συνταξιοδοτικό δόγμα με κεντρική ιδέα τη διάσωση «από τα μέσα» (“bail in”) με «κούρεμα» των συντάξεων και των μισθών μέσω της αύξησης των εισφορών. Η «αποκοινωνικοποίηση» της Ασφάλισης είναι η πεμπτουσία αυτής της επιλογής».

Όλη η επικαιρότητα