Οικονομία

Συντάξεις: Πώς να διεκδικήσετε αναδρομικά χιλιάδων ευρώ

Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά ποσά για 6+2 παράνομες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές, στα μερίσματα χηρείας, αλλά και στο ΕΚΑΣ, μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι από τα Ταμεία τους, ζητώντας να υπολογιστούν εκ νέου και με τα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν οι μειώσεις των μνημονίων.

Τα 6+2 παράνομα «ψαλίδια» που επιβάλλουν τα Ταμεία και για τα οποία οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα με αιτήσεις τους -και χωρίς δικαστικές προσφυγές- να ακυρώσουν, ζητώντας εκ νέου υπολογισμό των περικοπών και κυρίως διεκδικώντας αναδρομικά πίσω τα χρήματά τους, αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι πρώτες τρεις από τις παράνομες μειώσεις για τις οποίες οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που χρεώθηκαν αδικαιολόγητα, ή εξαιτίας λάθος υπολογισμών, είναι:

  • Περικοπές 5% ως 20% σε «εικονικό άθροισμα συντάξεων». Οι παράνομες μειώσεις που εφαρμόζουν τα Ταμεία οδηγούν σε αδικαιολόγητες περικοπές που είναι 5% ενώ θα έπρεπε να είναι 0, ή και σε μειώσεις 10% αντί 5%, 15% αντί 10% και 20% αντί 15%.
  • Μειώσεις 3% ως 10% σε παλιές και όχι κουτσουρεμένες επικουρικές. Με το ν. 3986/2011 που ισχύει ακόμη, όσες επικουρικές είναι από 300 ευρώ και άνω έχουν μείωση από 3% έως 10%. Η μείωση είναι κλιμακωτή δηλαδή από 300 ευρώ έως 350 ευρώ κόβεται το 3% όλης της επικουρικής, από 350 έως 400 ευρώ μειώνεται το 4%, από 400 έως 450 ευρώ το «ψαλίδι» είναι 5% και από 650 ευρώ η μείωση είναι 10%. Παρότι έγινε ο επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες ενημερωτικά σημειώματα του ΕΤΕΑ οι συνταξιούχοι βλέπουν να έχουν για παράδειγμα μείωση σε ποσό που δεν εισπράττουν.

Και εδώ το Ταμείο σε αρκετές περιπτώσεις έχει κρατήσει τις παλιές περικοπές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν έπαιρναν επικουρική 400 ευρώ παρότι το νέο μικρό ποσό έπεσε στα 305 ευρώ.

  • Παράνομες χρεώσεις 50 ευρώ από τις αναδρομικές περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου σε δικαιούχους επικουρικής. Πολλοί συνταξιούχοι που υπέστησαν μεγάλες περικοπές και έχασαν σε «μια νύχτα» 150 και 200 ευρώ από την επικουρική τους, διαπιστώνουν ότι οι αναδρομικές περικοπές που αφορούν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2016 δεν σταμάτησαν και το χαράτσι των 50 ευρώ το μήνα εξακολουθεί να επιβάλλεται παρότι έχουν εξοφλήσει τις αναδρομικές τους μειώσεις για αυτό το τετράμηνο.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα