Αγροτικά Ηλεία

Συντονισμός ενεργειών για τις ζημιές στις καλλιέργειες – Επίσκεψη Μπαξεβανάκη στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

mpaxevanakis.jpg

Η επόμενη ημέρα μετά τις σημαντικές ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε νωρίς χθες το πρωί ο υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης με εκπροσώπους του κλάδου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, με την συμμετοχή του προέδρου Χρήστου Βαλιανάτου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών βιομηχανικής τομάτας Γαστούνης Σάββας Μαράτος.

Η βιομηχανική τομάτα

Η πορεία της βιομηχανικής τομάτας, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και έχει ως αποτέλεσμα να σαπίζει το προϊόν στα χωράφια, ήταν το βασικότερο θέμα συζήτησης, σε συνάρτηση και με την λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας τοματοπολτού του νομού.

Όπως ενημέρωσαν οι δύο πρόεδροι τον υφυπουργό, το προϊόν που φθάνει στα εργοστάσια σε μεγάλο βαθμό δεν πληροί τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές, αφού η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές γι’ αυτό και η παραλαβή από τα εργοστάσια είναι φειδωλή. Γι’ αυτό άλλωστε και το εργοστάσιο της Unilever σταμάτησε να παραλαμβάνει από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και ξεκίνησε εκ νέου χθες, ενώ ο ‘Κύκνος’ δεν παραλάμβανε το Σαββατοκύριακο.

Έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες και ο κ. Μπαξεβανάκης ζήτησε από τους προέδρους να έχει διαρκή ενημέρωση για την λειτουργία των εργοστασίων κατά την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση

Αναφορά έγινε και για τις ζημιές που έχει υποστεί η Κορινθιακή σταφίδα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική.

Ο κ. Βαλιανάτος έθεσε επίσης εκ νέου το θέμα της αναδιάρθρωσης Κορινθιακής σταφίδας, καθώς είναι σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζήτησε και την παρέμβαση του κ. Μπαξεβανάκη για να προχωρήσει η διαδικασία, που αποτελεί αίτημα των σταφιδοπαραγωγών. .

Επίσης, συζητήθηκε και η απόφαση που εξέδωσε η Υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με την οποία υποχρεώνονται οι αγρότες να τηρούν ημερολόγιο με τους αλλοδαπούς που απασχολούν στις καλλιέργειές τους.

Ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εστίασε στο ενδιαφέρον που έδειξε ο υφυπουργός για όλα τα θέματα που τέθηκαν και επεσήμανε ότι θα είναι σε διαρκή επαφή μαζί του προκειμένου να υπάρξουν λύσεις.

Όλη η επικαιρότητα