Κόσμος

Συρία: Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Ακούστε το άρθρο
Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε αεροπορικές επιθέσεις που αποδίδονται στη συριακή πολεμική αεροπορία εναντίον μιας περιοχής της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η περιοχή Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, ήταν ο στόχος των αεροπορικών πληγμάτων χθες και σήμερα πριν ξημερώσει», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. «Αυτές οι επιδρομές, που πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σκότωσαν 13 άμαχους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά», εξήγησε.

Η επαρχία Ιντλίμπ συγκαταλέγεται στις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που ανακοινώθηκαν το Μάιο από τους διεθνείς συμμάχους της Δαμασκού και των ανταρτών, προκειμένου να επιβληθεί εκεχειρία σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Έπειτα από μια σχετική ηρεμία τους τελευταίους μήνες, η αεροπορία του Μπασάρ αλ-Άσαντ και του ρώσου συμμάχου της, πραγματοποίησαν επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες στην επαρχία Ιντλίμπ, σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Τουρκία που υποστηρίζει τους αντάρτες, ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν από κοινού δυνάμεις διατήρησης της τάξης στην Ιντλίμπ, χωρίς να ορίσουν ημερομηνία. Τρεις ζώνες αποκλιμάκωσης έχουν δημιουργηθεί στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, στη Χομς (στην κεντρική χώρα) και στο νότιο τμήμα της Συρίας.

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για διαρκή κατάπαυση του πυρός στη χώρα, που έχει καταστραφεί από έξι χρόνια πολέμου ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο 330.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

Πηγή ιn.gr, ΑΠΕ /Γαλλικό

Όλη η επικαιρότητα